NAP check (tellerstand controleren)

De kilometerstand van een auto zegt veel over de staat waarin een auto verkeert. Het is dan ook niet zo gek dat een auto met een lage kilometerstand gemiddeld genomen veel meer waard is dan een auto die veel kilometers op de teller heeft staan. Dit is een van de redenen waarom vroeger de kilometerteller nog wel eens werd teruggedraaid. Immers, voor een auto met weinig kilometers kan een hogere prijs gevraagd worden. Sinds de komst van de NAP check is het verplicht om kilometerstand van in Nederland geregistreerde auto’s in een onafhankelijke centrale database te registreren.

Controleer de tellerstand

Met de NAP check kun je eenvoudig controleren of de tellerstand op de teller overeenkomt met de stand die in de centrale database is geregistreerd en dus of er niet gerommeld is met de kilometerstand. Je kunt deze check uitvoeren bij één van de onderstaande bedrijven.

carVertical

5 (1 review)
Grote internationale speler
Data uit meer dan 50 landen
Historische foto’s
Onderhoudsgeschiedenis
Rapport verborgen schades
Geen iDEAL betaling

Kentekencheck.nl

4 (1 review)
Grootste van Nederland
Veel informatie
Schade check
Prijzig

Finnik

Geen reviews
Dagelijks 115.000 Checks
Sinds 2011
Onderdeel van VWE, de grootste officiële RDW-provider

Carfax.nl

4 (1 review)
Chassisnummer (VIN) check
Ook buitenlandse auto's!
RDW dagwaarde
Schadeverleden
Internationaal bedrijf

Kentekenopzoeken.nl

Geen reviews
RDW kenteken check
Overzichtelijk
Weinig klant reviews
Minder opties (basic)

Autoverleden.nl

1 (6 reviews)
Chassisnummer check
Bestaat al sinds 2007
Uitgebreid rapport
Ook buitenlandse auto's!
Website oogt verouderd (rapporten niet)

Kentekencheck.nu

Geen reviews
Auto verzekering vergelijken
Complete check
Goedkoop basis pakket
Matige reviews

Doe bij RDW de kilometerstand check

Een auto waar veel mee gereden is, zal sneller slijtage laten zien dan een auto met minder kilometers. Een auto van 15 jaar oud met bijvoorbeeld 5000 kilometer op de teller zal al snel alarmbellen doen rinkelen. Sinds 2014 is de registratie NAP overgenomen door het RDW. Wil je een check uit laten voeren, dan heb je in ieder geval het kenteken en de huidige kilometerstand nodig. Deze voer je in op de site waar je de check wilt doen. Vervolgens wordt de huidige stand met de laatst geregistreerde stand vergeleken.

Oordeel RDW Check

Zit het goed met de huidige tellerstand, dan volgt het oordeel ‘logisch’. Is de huidige kilometerstand lager dan de laatst geregistreerde stand, dan volgt het oordeel ‘onlogisch’. In dit geval mag je er vanuit gaan dat de stand is teruggedraaid of dat er iets anders is wat niet klopt. Ook kan er een ‘geen oordeel’ uit komen. In dit geval zijn er te weinig gegevens van de tellerstanden bekend om een betrouwbaar oordeel te geven.

Geen oordeel

Krijg je bij de NAP check de melding ‘geen oordeel’ dan kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn. Allereerst kan het een importauto betreffen. Voor geïmporteerde auto’s wordt altijd ‘geen oordeel’ gegeven. Dit is simpelweg omdat niet alle landen kilometerregistratie bijhouden. En als dat wel gedaan wordt, dan is dat niet in het Nederlandse systeem. Ook wordt dit oordeel gegeven bij registraties van voor 1 januari 2014. Is de kilometerteller vervangen, gerepareerd of ‘het klokje rond geweest’, dan wordt er ook ‘geen oordeel’ gegeven simpelweg omdat er geen betrouwbaar oordeel gegeven kan worden.

Zelf een NAP check doen

Sommige autohandelaren en garages doen de check bij NAP voor je. In andere gevallen kan je dit zelf heel eenvoudig uitvoeren. Er zijn diverse websites waar je zelf de check doet. Zorg ervoor dat je het kenteken en de huidige kilometerstand bij de hand hebt. In sommige gevallen kun je tegen een geringe betaling een uitgebreid rapport van de auto opvragen, inclusief de check bij NAP.