Chassisnummer (VIN) kenteken check

Als je een auto gaat kopen is het belangrijk om de auto van te voren goed te controleren. Uiteraard doe je een proefrit en onderzoek je of de vraagprijs realistisch is. Een andere manier om een auto te controleren is het chassisnummer invoeren in online kenteken check tools. Het chassisnummer (VIN nummer) staat op het kentekenbewijs en op een vaste plek op de auto.

Wat is een VIN nummer van de auto?

Het VIN nummer staat voor het Vehicle Identification Nummer en wordt ook wel chassisnummer genoemd. Het chassisnummer is een uniek nummer welke gebruikt wordt voor de identificatie van een auto. Omdat dit VIN nummer in het frame van iedere auto wordt gegraveerd, is het praktisch niet te vervalsen en daarmee een betrouwbaar middel om een voertuig te identificeren.

Waar staat het chassisnummer?

Het chassisnummer is onder de motorkap te vinden. Het chassisnummer bestaat uit drie groepen cijfers waarbij elke groep iets vertelt over de auto. De eerste groep cijfers zegt iets over welke fabrikant de auto heeft geproduceerd en wat het land van herkomst is. De volgende groep cijfers geeft enkele technische specificaties weer, zoals de versnellingsbak en het aantal deuren in de auto. De laatste groep cijfers is wat het chassisnummer een uniek nummer maakt, het zogenaamde serienummer. Het chassisnummer wordt ook vermeld op het kentekenbewijs. De laatste vier cijfers zijn de zogenaamde meldcode die je aan je verzekering moet doorgeven zodra je een nieuwe verzekering gaat afsluiten.

Wat is het belang van een chassisnummer check?

Een chassisnummer check uitvoeren is verstandig wanneer je meer achtergrondinformatie over het verleden van de auto wilt hebben. Van alle auto’s in Europa wordt met het chassisnummer bepaalde informatie van het voertuig in een centrale database opgeslagen. Door een chassisnummer check uit te voeren, kom je achter gegevens zoals het aantal eigenaren, de kilometerstand en de schades die aan de auto zijn veroorzaakt. De kilometerstand kenteken checks vind je hier. Dit zijn gegevens waarbij het verplicht is gesteld om ze in deze centrale database op te slaan. Door deze chassisnummer check wordt het al snel duidelijk hoe het gesteld is met de auto.

Ook voor geïmporteerde auto’s

Bij import auto’s is het vaak lastig om zelf achtergrondinformatie van het voertuig op te zoeken. Het voordeel van de centrale registratie binnen de EU is dat je hier dus ook het verleden op het gebied van schade, eigenaren, de kilometerstand en ook of de auto als gestolen geregistreerd staat, kunt controleren. Je kunt een chassisnummer check uitvoeren bij de onderstaande bedrijven:

Kentekencheck.nl

Geen reviews
Grootste van Nederland
Veel informatie
Schade check
Prijzig

Kentekenopzoeken.nl

Geen reviews
RDW kenteken check
Overzichtelijk
Weinig klant reviews
Minder opties (basic)

Kentekencheck.nu

Geen reviews
Auto verzekering vergelijken
Complete check
Goedkoop basis pakket
Matige reviews

Zelf een chassisnummer check uitvoeren

Het is absoluut niet moeilijk om het chassisnummer van de auto te controleren. Je hebt echt niets meer nodig dan alleen het chassisnummer. Er zijn online verschillende websites te vinden waar je op basis van kenteken of chassisnummer allerlei informatie van een auto kunt opvragen. De ene dienst is gratis of geeft gratis vrij basic informatie. De andere dienst vraagt een geringe vergoeding of alleen een vergoeding bij een uitgebreidere informatie aanvraag.