Auto verleden (schade) achterhalen

Een van de leukste dingen om te kopen, is een andere auto. Als je een nieuwe auto koopt, dan is het vaak voldoende om je te verdiepen in het merk en type auto waar je je oog op hebt laten vallen. Een tweedehands auto is echter een heel ander verhaal. Hoe ouder de auto, hoe langer de geschiedenis tussen de auto en de vorige eigenaren. Je wilt dan ook inzicht hebben in het verleden van de auto voordat je overgaat tot aankoop.

Nederlandse auto -> Kenteken check o.b.v. kenteken

Wanneer je de schade wilt achterhalen van een auto op Nederlands kenteken, kan dit via één van de onderstaande kenteken checks. Wij hebben de kenteken checks waarmee je het verleden kunt opvragen voor je vergeleken. Om meer inzicht te krijgen in de auto kan je bij de onderstaande bedrijven een kenteken check uitvoeren:

Kentekencheck.nl

4 (1 review)
Grootste van Nederland
Veel informatie
Schade check
Prijzig

Finnik

Geen reviews
Dagelijks 115.000 Checks
Sinds 2011
Onderdeel van VWE, de grootste officiële RDW-provider

Carfax.nl

4 (1 review)
Chassisnummer (VIN) check
Ook buitenlandse auto's!
RDW dagwaarde
Schadeverleden
Internationaal bedrijf

Kentekenopzoeken.nl

Geen reviews
RDW kenteken check
Overzichtelijk
Weinig klant reviews
Minder opties (basic)

Buitenlandse auto -> Check o.b.v. chassisnummer

Wanneer je een auto wilt controleren die die op dit moment in het buitenland rijdt, bijvoorbeeld omdat je overweegt om deze te importeren dan kan dit door middel van een chassisnummer check. De onderstaande bedrijven bieden deze checks aan:

carVertical

5 (1 review)
Grote internationale speler
Data uit meer dan 50 landen
Historische foto’s
Onderhoudsgeschiedenis
Rapport verborgen schades
Geen iDEAL betaling

Carfax.nl

4 (1 review)
Chassisnummer (VIN) check
Ook buitenlandse auto's!
RDW dagwaarde
Schadeverleden
Internationaal bedrijf

Autoverleden.nl

1 (6 reviews)
Chassisnummer check
Bestaat al sinds 2007
Uitgebreid rapport
Ook buitenlandse auto's!
Website oogt verouderd (rapporten niet)

Onderdeel van de onderzoeksplicht

Wanneer je een tweedehands auto gaat kopen om eventueel over te gaan tot aankoop, ontstaat er voor de verkoper een informatieplicht en voor jou als koper de onderzoeksplicht. De verkoper is verplicht om jou te informeren over alle mogelijke gebreken die er aan de auto zijn. Jij als koper hebt echter de plicht om niet blind op de verkoper te vertrouwen. Je moet zelf ook de staat van de auto onderzoeken. Door het verleden van de auto te onderzoeken, voldoe je al voor een groot deel aan die onderzoeksplicht.

Welke informatie krijg je bij het achterhalen van het autoverleden?

Het verleden van de auto vertelt je al veel over de staat van de auto. Je krijgt meer te weten over het aantal eigenaren van de auto, de autohistorie en het schadeverleden. Ook kun je een zogenaamde NAP check doen. Het feit dat het RDW zo nauwkeurig en uitgebreid de gegevens bijhoudt, is bijzonder gunstig voor mogelijke nieuwe eigenaren. Verder wordt je duidelijk of het een geïmporteerde auto betreft.

Waarom is deze informatie zo belangrijk?

Een leuke kreet: ‘de eerste eigenaar, van een oud vrouwtje geweest’. Allemaal mooie verkooppraatjes. Maar wanneer bij het checken van het verleden van de auto blijkt dat dit niet waar is, dan weet je al genoeg over de betrouwbaarheid van de verkoper. Daarnaast wil je meer weten over de schades die een auto heeft gehad. Is een auto betrokken geweest bij een groot ongeluk? Dan zal de schade ongetwijfeld hersteld zijn, maar toch kan het zijn dat er nog restverschijnselen zijn.

Verder kun je dit gebruiken bij de onderhandelingen over de verkoopprijs. De autohistorie vertelt je onder meer iets over of het al dan niet een importauto betreft. Sommige informatie kan dan niet te achterhalen zijn omdat dit niet geregistreerd wordt in het buitenland. De NAP check doe je om te controleren of de huidige kilometerstand plausibel is. Dit voorkomt dat verkopers de teller terugdraaien om zo een hogere verkoopprijs te bedingen. Hier kan het oordeel logisch, niet logisch en geen oordeel komen.

Het schade verleden auto checken gratis

Er zijn online diverse websites te vinden waar je het autoverleden kunt checken. De basisinformatie is vaak gratis en dus kun je ook gratis het schadeverleden van een auto checken. Wil je meer diepgaande informatie, dan zal er vaak een kleine betaling gevraagd worden. Hoe meer je van de auto weet voordat je overgaat tot aankoop, hoe minder groot het risico op een miskoop is.