Contact

Wij helpen je graag!

Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op.

icon
Bellen 050 - 20 03 066

Op werkdagen tussen 10.00 en 17.00

icon
E-mail info@autonomer.nl

Reactie binnen 24 uur

icon
WhatsApp 050 - 20 03 066

Op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 online

Een auto kopen in Duitsland

 

In Nederland zijn er bijzonder veel occasions te koop. Toets een zoekopdracht op Google in en je krijgt een waslijst van websites waar je naar jouw droomauto kunt zoeken. Wist je echter dat je vaak over de grens nog goedkoper uit bent? Het is tegenwoordig heel gewoon om uit Duitsland een auto te importeren. Hier heb je een nog groter aanbod van auto’s en vaak tegen veel scherpere prijzen dan in ons eigen land.

Wanneer je een auto uit Duitsland wilt kopen zijn er dus twee opties, je kunt de auto zelf importeren of het laten doen door een bedrijf. Klik op de optie die jouw voorkeur heeft:

Tip: Voer een chassisnummer check uit vóór de koop

Een auto kopen in Duitsland heeft als nadeel dat er minder informatie beschikbaar is over de auto. Gelukkig is er ook binnen de EU centrale registratie op het gebied van schade, het aantal eigenaren en de kilometerstand. Omdat je geen kenteken hebt, kan je deze checks uitvoeren op basis van het chassisnummer. Dit kan je dus doen vanuit Nederland. Heb je het chassisnummer en overweeg je om de auto te kopen, dan is ons advies om de historie te checken door middel van een chassisnummer check:

  •  Chassisnummer (VIN) check
  •   Ook buitenlandse auto's!
  •  RDW dagwaarde
  •  Schadeverleden
  •  Internationaal bedrijf
  •   Grote internationale speler
  •   Data uit meer dan 50 landen
  •   Historische foto’s
  •   Onderhoudsgeschiedenis
  •   Rapport verborgen schades
  •   Geen iDEAL betaling
  •   Chassisnummer check
  •   Bestaat al sinds 2007
  •   Uitgebreid rapport
  •   Ook buitenlandse auto's!
  •   Website oogt verouderd (rapporten niet)

Waarom een auto importeren uit Duitsland?

Er zijn verschillende redenen waarom je een auto uit Duitsland zou willen kopen. Allereerst is het aanbod veel groter. Duitsland is immers een groter land dan Nederland waarbij het ook nog eens een echt autoland is. Naast een groot aanbod, is het aanbod van auto’s ook veel diverser. Zoek je een specifiek model dat je in Nederland niet kunt vinden, dan is de kans groot dat je in Duitsland wel slaagt.

Zelf importeren? Dan moet je langs het RDW Loket.

Welke mogelijkheden heb ik bij een auto importeren uit Duitsland?

Overweeg je serieus om een auto in Duitsland te kopen, dan is het verstandig om eerst informatie in te winnen. Je wil natuurlijk in de eerste plaats weten hoe je een auto uit Duitsland kunt importeren. Maar daarnaast is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de regelgeving die bij het importeren van een auto komt kijken en welke kosten er naast de aanschaf van auto aan verbonden zijn.

Een auto laten importeren door een bedrijf

Nu het kopen van een auto uit Duitsland steeds populairder is geworden, schieten de gespecialiseerde importbedrijven als paddenstoelen uit de grond. Deze bedrijven houden zich hoofdzakelijk bezig met de import in specifieke landen. Ze kennen de markt en de regels op hun duim en weten dan ook precies waar er rekening mee gehouden moet worden. Verder worden alle zorgen omtrent het papierwerk en de onderhandelingen met de verkoper je uit handen genomen. Je kunt een importbedrijf vragen om uit te kijken naar een speciaal model en vervolgens de import van het begin tot het einde te regelen. Maar je kunt ook zelf een auto kopen en ze vanaf dat punt de import laten regelen.

  •  Enorm veel aanbod
  •  Lagere prijzen dan in Nederland
  •  Full service aflevering aan huis
  •  Geen proefrit mogelijk
  •  Bezichtiging vooraf meestal niet mogelijk
  •  Goedkoper dan NL auto
  •  Full service
  •  Pas betalen bij levering
  •  Proefrit onmogelijk
  •  Je kan de auto niet zien voor koop

Zelf een auto kopen in Duitsland

Je kunt heel goed zelf de import van een auto uit Duitsland regelen. Je begint met de zoektocht online. Dit kan op diverse Nederlandse websites, maar je doet er ook goed aan eens op Duitse autosites te kijken. Doe goed onderzoek en kijk of de door jou gewenste auto inderdaad niet in Nederland verkrijgbaar is tegen een lagere prijs. Houd er ook rekening mee dat er in Duitsland geen kilometers bij NAP worden geregistreerd. De enige manier om de betrouwbaarheid van een auto te onderzoeken, is door zelf goed de auto te bekijken en te vragen naar keuringsrapporten en de onderhoudshistorie. De meeste Duitse verkopers hebben geen trek in handelaren die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Vraag dan ook niet bij het eerste contact naar de prijs om te voorkomen dat je voor een dergelijke handelaar wordt aangezien.

1. Zorg voor de juiste papieren om zelf de auto te importeren

Gefeliciteerd, je hebt de auto gevonden die je zocht en jij en de verkoper zijn het eens geworden over de prijs! Dan bent je er nog niet, want de auto moet ook in Nederland komen. Je hebt het zogenaamde Überführungskennzeichen nodig om de auto te kunnen exporteren.

2. Regel transport

Wellicht vraag je je af wat het probleem nu is om de auto Nederland in te krijgen, je rijdt er toch gewoon in naar huis? In verband met de regels omtrent BPM en MRB mag je niet als Nederlandse ingezetene met een Duits kenteken, of van welke ander land dan ook, in Nederland rijden. Je kunt dan ook het beste de auto op een geschikte trailer het land in brengen.

3. Vraag een ééndagskenteken aan

Via de website van het RDW vraag je een ééndagskenteken aan waarmee je naar een van de 16 keuringsstations rijdt. Het beste is om een afspraak voor de schouwing te maken, want het ééndagskenteken is ook echt maar een dag geldig. Bel op voorhand nog met de belastingdienst voor de wegenbelasting en vergeet niet het voertuig te verzekeren voordat je er mee gaat rijden. Hier laat je de twee kentekenbewijzen zien die je bij de aankoop van de auto hebt gekregen. Neem ook het laatste keuringsrapport mee. Is de keuring nog geldig, dan zullen de gegevens van het RDW worden overgenomen. Anders moet de auto ook nog APK gekeurd worden. Vervolgens doe je BPM-aangifte.

4. BPM-aangifte doen

Je kunt het beste online aangifte van de BPM doen. Hierbij wordt je stap voor stap door de aangifte geleid. Heb je de aangifte gedaan en uitgeprint, dan dien je deze bij een RDW kantoor in een speciale bus te doen, samen met het eerdere rapport wat je van het RDW hebt gekregen. Vervolgens wacht je op de afwikkeling van de aangifte en zul je een acceptgiro thuis krijgen om het bedrag aan BPM te voldoen. Pas zodra je dit bedrag hebt betaald en de belastingdienst bij het RDW heeft aangegeven dat er betaald is, gaat het RDW met de toewijzing van een kenteken aan de slag. Heb je het kenteken binnen, dan kun je de kentekenplaten laten maken en je auto laten verzekeren. Nu kun je eindelijk in je zelf geïmporteerde auto rijden.

De voor- en nadelen van zelf een tweedehands auto kopen in Duitsland

Er zijn veel voordelen aan het importeren van een auto uit Duitsland. Allereerst is het aanbod veel groter, waardoor je mogelijk wel dat model auto in Duitsland vindt dat hier niet op de markt te krijgen is. Verder kan de import goedkoper zijn dan wanneer je de auto in Nederland koopt. Het is echter wel belangrijk om rekening te houden met alle kosten waar je bij import mee te maken krijgt. Denk hierbij aan BPM en de kosten voor het aanvragen van een Nederlands kenteken. Maak dan ook een goede berekening. Het inschakelen van een gespecialiseerd importbedrijf ontzorgt je volledig. Zij hebben de kennis, zo lang jij de rekening betaalt. En daarmee kom je bij het nadeel van een importbedrijf, het kostenplaatje. Heb je de tijd en energie om zelf met de import bezig te gaan, dan kun je het beter zelf doen. Wil je geld investeren in ontzorgd worden, dan is een importbedrijf een goede keuze.

Rijden voor een vast bedrag per maand?

Rijden voor een vast bedrag per maand?