Wat kost het “elektrisch tanken” van een auto?

Even je auto “volgooien” met diesel of benzine is eigenlijk altijd iets vanzelfsprekends geweest. Al zijn de literprijzen de afgelopen decennia alleen maar gestegen we bleven de fossiele brandstof trouw afnemen. Een volle tank van 50L benzine kost al snel €75,–, een kostbare zaak. De beeldvorming van elektrische auto’s is vaak dat de brandstof gratis is maar dit is natuurlijk niet zo. De brandstof van een elektrische auto is stroom en deze stroom dienst opgewekt te worden en dat kost energie en daarmee geld.

Hoe duur is het nou eigenlijk om je elektrische auto volledig op te laden en is het eigenlijk wel goedkoper en schone dan fossiele brandstof? Fossiele brandstof (diesel en benzine) wordt berekend in liters, stroom wordt gerekend in kilowatt uur (kWh).

Thuis, werk of laadstation

Het tanken van stroom kan op drie verschillende manieren, thuis, op je werk of bij een publiek laadstation. Op het werk betaal je gemiddeld € 0,11 per kWh, thuis € 0,19 per kWh en bij een laadstation € 0,35 per kWh.

Omdat iedere auto weer een andere accu of tankinhoud heeft gaan we vergelijken op basis van de kostprijs per kilometer. Met een gemiddelde van plus minus € 4,3 cent per kilometer is een elektrische auto veruit het goedkoopst. Daarna is de diesel een goede 2e met 6,7 cent per kilometer en als 3e eindigt de benzine met €1.06 per kilometer.

Uiteraard is een elektrische auto lang niet voor iedereen haalbaar. De hoge aanschafwaarde is niet voor iedereen weggelegd en een actieradius van maximaal 500 kilometer is ook voor veel mensen niet echt handig. Maar uiteraard zal dit in de toekomst heel anders zijn aangezien alle pijlers binnen de automotive erop wijzen dat elektrische auto’s de toekomst zullen zijn.