Auto particulier verkopen via online marktplaats

Als je een auto direct aan een particulier verkoopt, ontvang je er waarschijnlijk het meeste voor. Er hoeven immers geen andere bedrijven (zoals auto inkoop bedrijven of dealers) aan te verdienen. Op Autonomer.nl vind je alle bedrijven en lees je meer over de voor- en nadelen.

Het grootste bereik via Marktplaats Auto

Omdat er zoveel auto verkoop site opties zijn biedt Autonomer.nl een overzicht met alle relevante informatie. Op deze pagina vind je de kosten, de werkwijze van verschillende websites, de voordelen, de nadelen en toegang tot onafhankelijke reviews. De grootste en meest effectieve site om je auto particulier te verkopen is nog steeds Marktplaats.nl.

Als je echt geen kosten wilt maken bij de verkoop, dan zijn er ook gratis alternatieven voor Marktplaats auto. In het onderstaande overzicht tref je alle bedrijven. Via de onderstaande websites kan je jouw auto aan een particulier verkopen:

Marktplaats Auto

4 (1 review)
Bij geduld een mooie prijs
+/- 200.000 Occasions
Onbekenden aan de deur
Kan lang duren
Advertentiekosten

AutoScout24

2 (3 reviews)
Gratis adverteren
Grootste in Europa
+/- 250.000 Occasions
Zelf onderhandelen

Auto Trader

Geen reviews
Gratis adverteren
Hoge verkoopprijs
+/- 210.000 Occasions
Alleen voor bedrijven

Autotrack

Geen reviews
Streng kwaliteitsbeleid
Gratis adverteren
Hoge verkoopprijs
+/- 190.000 Occasions
Zelf onderhandelen
Kan lang duren

Gemakkelijk particulier je auto verkopen

Je hebt een nieuwe auto gekocht en je wilt zelf je oude auto verkopen? Je hebt een bedrijfswagen gekregen en dus je eigen auto niet meer nodig? Je hebt niet langer een auto nodig en wilt de jouwe verkopen? Bij al deze gebeurtenissen denken we er vaak meteen aan om onze auto te verkopen via een erkende garage omdat we denken zo makkelijker kopers te vinden en een goede prijs te krijgen voor onze auto. Dit is echter niet altijd het geval! Tegenwoordig is het gemakkelijk en toegankelijk om zelf online een auto te verkopen op één van de vele online auto verkoop websites. Auto verkocht? Wist je dat je tegenwoordig ook een auto kunt leasen als particulier?

Tips om particulier je auto verkopen

Via verschillende particuliere auto verkoop sites of auto marktplaats sites kan je tegenwoordig een auto aanbieden. Het voordeel is dat deze auto meteen toegang geeft tot een groot publiek van potentiële kopers. De meeste sites zoals Marktplaats.nl, Autoscout24 of Autotrack hebben vele honderdduizenden tot zelf miljoenen unieke bezoekers per maand. Er is dus altijd iemand die je auto ziet en een bod kan doen.

Een advertentie plaatsen

De werkwijze voor particulier auto verkopen is vrij eenvoudig. Je plaatst de kerngegevens van de auto (bouwjaar, motor, opties, staat van de auto, vraagprijs, etc) op sites zoals marktplaats.nl, autoscout24, autotrack en dergelijke en iedereen die geïnteresseerd is kan je rechtstreeks contacteren. Naast de gebruikelijke auto informatie is misschien wel het belangrijkst om goede foto`s te maken. Hierbij geldt dat meer vaak beter is zodat kopers een goed beeld kunnen krijgen van de auto. Daarnaast voorkomt het eventuele verrassingen bij de auto koop.

Auto marktplaatsen werken direct tussen auto koper en verkoper, zonder tussenpersonen of tussen partijen. Het kan dus zijn dat je meerdere contacten moet hebben met verschillende geïnteresseerden. Dit kan via een persoonlijke email zijn, maar vaak via een berichtenbox van de autoverkoop website zelf zodat je privé e-mailadres is afgeschermd.

Voordelen auto verkoop sites

  • Direct contact: Doordat je direct contact hebt met geïnteresseerden bepaalt zelf met wie je wilt onderhandelen 
  • Onderhandelen: Als je de beste prijs wil voor je auto kan je dit zelf helemaal onderhandelen. Laat de handelaar in je los maar besef wel dat dit vaak veel tijd kost. 
  • Geen commissie: Bij een garage is vaak een commissie gebruikelijk wanneer deze de auto verkoopt
  • Vergelijken: Op auto verkoop sites en auto marktplaatsen vind je vaak meerdere auto`s van hetzelfde model. Het is dus makkelijk om te vergelijken en de juiste prijs in te schatten 
  • Groot bereik: Het voordeel van deze auto verkoop marktplaatsen is  dat bijvoorbeeld www.marktplaats.nl een enorm bereik heeft waardoor je de auto waarschijnlijk sneller verkoopt.

Nadelen auto verkoop sites

  • Langskomen bij huis: Wanneer potentiële kopers interesse tonen zullen zij over het algemeen vragen om te mogen langskomen voor het bezichtigen van de auto. Dit houdt in dat je aan vreemden je adres moet doorgeven terwijl je niet altijd weet wat de bedoeling is.
  • Lang duren: Door een groot aanbod van auto’s op online verkoop plaatsen kan het soms een hele tijd duren eer je een koper zal vinden. Je krijgt veel reactie krijgen, maar dit wil niet altijd zeggen dat je een auto gemakkelijk verkoopt. 

Een auto particulier verkopen?

Voordelen

Direct contact
Onderhandelen
Geen commissie
Vergelijken
Groot bereik

Nadelen

Langskomen bij huis
Lang duren
Het kost tijd
Het kost geld
Niet elke site is hetzelfde
  • Het kost tijd: Een advertentie plaatsen en vervolgens alle reacties managen kost tijd, moeite en aandacht. Bedenk goed of dit ene kleine beetje meer waard is!
  • Niet altijd gratis: Gratis een auto verkopen via Marktplaats.nl is helaas niet meer mogelijk, bekijk hier een overzicht van de actuele prijzen. Als je de auto niet snel verkoopt, kan dit in de papieren lopen. Wilt je jouw auto wel auto gratis verkopen, dan is bijvoorbeeld een auto inkoop site een goede optie.
  • Niet elke site is hetzelfde: Voor verschillende sites heb je andere kosten, sommige vragen geld voor het plaatsen van de advertentie andere vragen een verkoopcommissie. Ga dit na voordat je een auto op een website aanbiedt.

Meer geld voor je auto

Als je op het punt staat je auto te verkopen om wat voor reden dan ook, ga eerst eens alle opties van verkoop na. Het kan zeker de moeite lonen dit zelf te doen in plaats van over te laten aan een garage of verkoper. De kans is groot dat je met een hoger bedrag eindigt als je geen tussenpersoon inschakelt. Daarnaast is het altijd verstandig om even de onafhankelijke reviews te checken.

Klik op de verschillende bedrijven en auto verkoop marktplaatsen om de reviews te lezen. Hierbij zie je wat andere gebruikers hebben ervaren bij de verkoop van hun auto. Bekijk dan meteen even de websites om je aan te melden. Vaak is dit gratis en biedt het toegang tot de kosten van het aanbieden en soms zelfs speciale acties en aanbiedingen. 

AutoWereld.nl

Geen reviews
Gratis adverteren
Hoge verkoopprijs
+/- 310.000 Occasions
Zelf onderhandelen
Onbekenden aan de deur

Gaspedaal

Geen reviews
Groot bereik (+/- 420.000 Occasions)
Zelf onderhandelen
Adverteren alleen via een andere site
Kan lang duren

Een occasion auto kopen

Een auto kopen via een auto een marktplaats is natuurlijk ook een goede optie! Verschillende sites hebben een groot aantal occasions op de websites, vaak vele honderdduizenden. Denk erom dat het vaak loont om goed geïnformeerd een aankoop te doen van een particulier. Het gebeurt niet vaak dat er garantie wordt gegeven, dus wat je ziet is wat je koopt. Een uitkomst hierbij kan een kenteken check zijn, zodat je de geschiedenis, de dagwaarde van de auto en de APK status kan achterhalen. Bekijk alle kentekencheck bedrijven naast elkaar en vind een eerlijke vergelijking.