Contact

Wij helpen je graag!

Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op.

icon
Bellen 050 - 20 03 066

Op werkdagen tussen 10.00 en 17.00

icon
E-mail info@autonomer.nl

Reactie binnen 24 uur

icon
WhatsApp 050 - 20 03 066

Op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 online

Voor- en nadelen van private lease

Voor een vast (laag) maandbedrag een compleet nieuwe auto rijden, dat klinkt geweldig. En het goede nieuws… In de meeste gevallen is dat het ook, maar er zijn wel degelijk nadelen van private lease. Autonomer heeft alle voor- en nadelen voor je op een rij gezet zodat je de beste afweging voor jouw persoonlijke situatie kunt maken.

Het hangt ook af of je een volgende auto aanschaft met eigen (spaar) geld of met geleend geld. In het laatste geval betaal je natuurlijk rente en hebben de meeste private lease aanbieders een betere deal. Maar koop je een auto met eigen geld, dan ben je in sommige gevallen goedkoper uit dan private lease. Denk bij private lease ook goed aan de invloed die het kan hebben op een hypotheek voor je woning, of de schadevrije jaren bij je verzekeringsmaatschappij.

Voordelen private lease

 • Zorgeloos rijden: Misschien wel de meest populaire reden voor mensen om voor een private lease auto te gaan. Een vast bedrag per maand en je hoeft zelf niks meer te regelen, alleen tanken en uiteraard zijn eventuele boetes voor eigen rekening.
 • Vaak goedkoper dan kopen: In veel gevallen is private lease goedkoper dan kopen, helemaal als je een auto zou kopen met geleend geld. De grote leasemaatschappijen hebben natuurlijk een groot voordeel bij het groot inkopen van auto’s verzekeringen en onderhoud. Dit inkoopvoordeel wordt deels doorgevoerd in de maandtarieven, dus op deze manier profiteert de consument hiervan mee. (zie vergelijking koop vs. lease) link!
 • Zekerheid: Je hebt te allen tijden een auto tot je beschikking. Mocht je auto gestolen worden of je krijgt een ongeluk waardoor je auto total loss verklaard wordt, dan regelt de leasemaatschappij per direct een andere auto. Ook het onderhoud en reparaties aan je auto zijn allemaal gedekt in het maandtarief. Je komt dus nooit voor verrassingen te staan na een bezoek aan de dealer. Let wel op je snelheidsmeter, want boetes belanden wel op je deurmat.
 • Vriendelijk voor jongeren: Met weinig eigen geld en geen opgebouwde no-claim korting voor een autoverzekering is het een aantrekkelijke optie voor een nieuwe en betrouwbare auto.
 • Geen spaargeld nodig: Je hoeft je met pijn en moeite opgebouwde spaarrekening niet te plunderen. Een auto kopen is doorgaans een grote investering en deze investering hoef je bij private lease niet te doen. Uiteraard zit de waardevermindering (afschrijving) wel verwerkt in het maandbedrag, maar hier voel je weinig van omdat het over de looptijd is uitgesmeerd.
 • Nieuwe auto: Stel, je koopt normaal gesproken eens in de zoveel tijd een occasion van 5 jaar of ouder. Dan rijd je doorgaans niet in de meest moderne auto. Met private lease rijd je tegen een relatief laag maandbedrag een spiksplinternieuwe auto en na afloop van de looptijd staat er gewoon een nieuwe voor je klaar.
 • Geen onderhandelingen: Wanneer je een andere auto koopt, ruil je meestal je huidige auto in. Op dat moment onderhandel je over de prijs en probeer je tot een deal te komen met de verkoper. Dit kan een behoorlijk tijdrovende bezigheid zijn en daarbij komt dat de inruilprijzen ver uiteen kunnen liggen. Bij private lease ben je hier van verlost. Aan het eind van de looptijd lever je de huidige auto in en stap je over naar een nieuwe private lease auto. Je bent voorgoed af van de prijs onderhandelingen, al moet je bij de volgende private lease auto alleen even de beste dealer voor jezelf uitzoeken en daar kan Autonomer je natuurlijk uitstekend bij helpen.
 • Vriendelijk voor senioren: Ouderen kunnen vaak moeilijker geld lenen bij financiële instellingen voor aanschaf van een auto. Private lease is dan een interessante optie. Wel hanteren sommige aanbieders van private lease een maximum leeftijd.

Nadelen private lease

 • Contract plicht: Bij een private lease auto ga je een contract aan voor meerdere jaren. In principe zit je hier aan vast, al kan je bij bijna alle aanbieders het contract wel afkopen. Dit kost wel veel geld. In een enkel geval zijn er aanbieders waarbij je maandelijks kosteloos kunt opzeggen, waarbij dit nadeel vervalt. Sommige leasemaatschappijen maken wel een uitzondering bij ontslag, ziekte, overlijden of andere malaise. In zo’n geval hoef je geen afkoopkosten te betalen.
 • Beperking hypotheek: Mocht je op termijn nog een hypotheek willen afsluiten voor een ander huis, dan moet je je wel realiseren dat een hypotheekverstrekker 100% van het maandelijkse leasebedrag in mindering brengt op de maximale maandelijkse woonlasten. Let op: deze regel geldt niet voor contracten die voor 1 april 2022 zijn afgesloten. Voor deze contracten geldt nog dat de hypotheek verstrekker 65% van het maandbedrag in mindering brengt op de maandelijkse woonlasten. Er zijn aanbieders die het private lease contract niet registreren bij het BKR, maar alle bij het Keurmerk Private Lease aangesloten bedrijven doen dit wel. Lees hier meer over private lease en een hypotheek.
 • Kan goedkoper: Ben je niet gevoelig voor een nieuwe auto of de zekerheid van een private lease auto dan ben je met een oudere occasion goedkoper uit.
 • Schadevrije jaren verlopen: De verzekering zit in het leasecontract, en staat niet op je eigen naam. Bij de meeste verzekeraars verlies je de opgebouwde no-claim korting na 3 jaar niet verzekerd te zijn. Wel kan je meestal een verklaring krijgen van de leasemaatschappij waarin staat dat je gedurende de looptijd schadevrij hebt gereden; een zogenoemde verklaring schadevrije jaren.
 • Eigen risico bij schade: Een autoverzekering is inbegrepen bij het private lease contract. In geval van schade is er een eigen risico dat tot wel 500 euro kan bedragen. Dit bedrag moet je net als bij je zorgverzekering direct betalen bij schade. Bij sommige leasemaatschappijen kan je het eigen risico wel afkopen, maar dan is vaak het maandbedrag voor je private lease auto wel hoger.

Er zijn dus ook wel wat nadelen te bedenken voor private lease, maar voor veruit de meeste mensen is een private lease auto een interessante optie. Autonomer helpt je graag op weg naar de beste private lease deal voor jou!

Rijden voor een vast bedrag per maand?

Rijden voor een vast bedrag per maand?