Contact

Wij helpen je graag!

Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op.

icon
Bellen 050 - 20 03 066

Op werkdagen tussen 10.00 en 17.00

icon
E-mail info@autonomer.nl

Reactie binnen 24 uur

icon
WhatsApp 050 - 20 03 066

Op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 online

Private lease of kopen

Wat is voordeliger: een auto kopen of private leasen? Het korte antwoord is dat het verschilt per situatie. Niet het meest wenselijke antwoord, maar we zullen uitleggen welke factoren meespelen in de afweging en hoe een proefberekening eruit kan zien. Het is echter zo dat in een groot aantal situaties een private lease auto goedkoper is dan een auto kopen, met name wanneer je een auto gedeeltelijk moet financieren om hem te kopen! Uit onderzoek van de Consumentenbond in 2016 bleek dat voor meer dan de helft van de leasebedrijven gold dat een auto leasen voordeliger is dan een nieuwe auto kopen, uitgaande van 50% no-claim.

Sterke positie leasemaatschappijen

Dit komt onder andere doordat leasemaatschappijen auto’s kunnen inkopen met hoge korting, daarnaast zijn nieuwe auto’s goedkoper in het onderhoud en sluiten private lease maatschappijen deals om goedkoop te kunnen verzekeren (bv: schade & inzittenden). Dat kun je als individuele koper moeilijk voordeliger doen. Daarnaast kunnen private lease maatschappijen na afloop van de  leaseperiode eenvoudig auto`s verkopen of als occasion lease aanbieden. Naast deze positie zijn er meer factoren die meewegen, zoals bijvoorbeeld de situatie van de koper.

Verschil tussen kopen en private leasen

Hoe werkt dit nou precies en wat is het verschil tussen kopen of private leasen? Dat gaan we uitleggen aan de hand van de volgende voorbeelden:

 • Verzekering: heb je een groot aantal schadevrije jaren dan weegt dit zeker mee. Niet zo zeer voor de private lease maar voor het te verzekeren bedrag wanneer je een auto koopt. Heb je minder schadevrije jaren dan kan private lease veel voordeliger zijn.
 • Eigen vermogen: Wat heb je op de bankrekening staan? Direct kopen is altijd voordeliger dan een financial lease of geld lenen voor de aankoop. Maar bedenk goed of je spaargeld wil gebruiken voor de koop van een auto. Met de afschrijving en de waardevermindering is dit een zeer nadelige investering. Met private lease laat je geld staan en kun je het eventueel investeren in een winstgevend project zoals het kopen van een huis of investeren in aandelen of obligaties.
 • Onderhoud: Een auto kopen betekent onderhoud, vaak onverwachts en soms een grote kostenpost bovenop het aankoop bedrag! Het grootste bezwaar dat menigeen heeft tegen het kopen van een tweedehands auto is de mogelijk onvoorziene hoge reparatiekosten. Wanneer je een nieuwe auto koopt is dit minder, maar de waardevermindering vele malen hoger.
 • Pechhulp: Mocht je ondanks de goede onderhoud van de auto pech krijgen, dan dien je hiervoor verzekerd te zijn, bijvoorbeeld bij de ANWB. Een extra kostenpost voor de koper, maar niet voor de private lease rijder.
 • Gemoedsrust: Niet te onderschatten factor in de afweging is de gemoedsrust. Tegenwoordig leggen private lease maatschappijen je in de watten en betaal je enkel de brandstof en eventuele boetes. Verder heb je geen omkijken naar een private lease auto. Bij kopen, zowel nieuw als occasion, moet je alles zelf regelen: verzekering, onderhoud, eventuele verkoop, pech hulp, etc.

Berekening maandkosten kopen en leasen

We hebben de overwegingen tussen private lease en kopen naast elkaar gezet. Nogmaals, of een auto leasen voordeliger is dan kopen, is per situatie verschillend. Het is niet altijd mogelijk om zelf een goede berekening te maken. De proefberekening die we laten zien is samengesteld door de experts van Autonomer. Als voorbeeld gebruiken we een Volkswagen Polo, een veel gekochte en geleasede stadsauto in Nederland, en deze berekening is gemaakt in december 2020. Verdere uitgangspunten in de berekening:

 • Aantal gereden kilometers per jaar tussen de 5.000 en 10.000
 • Private lease termijn voor 5 jaren
 • De Polo is een nieuwe auto bij private lease en aankoop

Kostenposten die zijn meegenomen bij de aankoop van de Polo:

 • Afschrijving van de auto
 • Percentage no-claimkorting all risk verzekering met 50% no-claim
 • Motorrijtuigenbelasting
 • Reparatie en onderhoud
 • Rentederving op het spaargeld
 • Kosten uitgebreide pechhulp

Voorbeeld berekening

AanschafKopenPrivate leasen (4 jaar)
VW Polo comfortline 1.0 70kw €21.000,- N.v.t.
Verwachte restwaarde na 4 jaar€12.000,-N.v.t.
Kosten per jaar
Afschrijving per jaar€2.250,-
Verzekering per jaar (all risk)€720,-
Onderhoud / reparatie per jaar€300,-
Wegenbelasting per jaar€650,-
Pechhulp€75,-
BrandstofGelijk…Gelijk….
Resultaat
Totaal€3.995,- €3.948,- (VW private lease deal 12/2020)
Kosten per maand€333,-€329,- (VW private lease deal 12/2020)
Deze berekening is in December 2020 uitgevoerd

Verdere overwegingen

Zoals in het voorbeeld te zien is, ontlopen private lease en een nieuwe auto elkaar niet veel. Private lease is zelfs een paar euro goedkoper en je hebt er heel wat minder lasten en zorgen van. Daarnaast kun je het aankoopbedrag op je bankrekening houden en aan andere dingen uitgeven. Nadeel van private lease is dat het volledige maandbedrag, dus 100%, wordt gezien als een lening met BKR registratie en dat je daardoor wellicht een lagere hypotheek kunt afsluiten. Kijk voor meer informatie hierover op onze hypotheek pagina. Deze regel is onlangs gewijzigd. Voor contracten die voor 1 april 2022 zijn afgesloten, gelden de oude regels nog. Hierbij wordt 65% van het maandbedrag als lening gezien en daarin meegenomen in de berekening van de hypotheeklasten. Een andere optie is natuurlijk een occasion kopen, maar dit brengt weer meer onderhoudskosten met zich mee. Daarnaast kun je tegenwoordig ook occasion private leasen, dus wellicht interessant om mee te nemen in de overweging. 

Rijden voor een vast bedrag per maand?

Rijden voor een vast bedrag per maand?