Contact

Wij helpen je graag!

Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op.

icon
Bellen 050 - 20 03 066

Op werkdagen tussen 10.00 en 17.00

icon
E-mail info@autonomer.nl

Reactie binnen 24 uur

icon
WhatsApp 050 - 20 03 066

Op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 online

Overname private lease contract

Steeds meer Nederlanders stappen over op private lease en in 2020 rijden er zo’n 200.000 private lease auto`s in ons land rond. De voornaamste redenen om een private lease auto te gaan rijden, is dat je niet je spaarrekening hoeft te plunderen om een nieuwe auto te rijden. Tegen een vooraf bekend maandbedrag rijd je nieuw. Daarnaast heb je er geen omkijken naar: onderhoud en reparatie, wegenbelasting en verzekeringen vallen binnen dit maandbedrag. Je betaalt naast je maandelijkse termijnbedrag in principe alleen nog de benzine en eventuele verkeersboetes, makkelijk toch?                   

Je gaat echter wel een verbintenis aan voor een langere periode. Tegenwoordig zijn er verschillende looptijden en kun je een private lease overeenkomst vaak aangaan voor een periode van 12 tot 48 maanden. Daarnaast zijn er ook flexibele lease contracten, waarbij de leaseovereenkomst maandelijks opzegbaar is. In de voorwaarden van de meeste leasemaatschappijen vind je dat in geval van crisis (bijvoorbeeld: scheiding, ontslag, overlijden partner) een contract ook kosteloos kan worden opgezegd. 

Maar stel nou dat je daarbuiten valt? Dan zou je wellicht een boete clausule moeten betalen, deze is in de regel tussen de 30-50% van de waarde van de resterende maanden van een contract. Rekenvoorbeeld: mocht je 8 maanden over hebben van een 24 maanden lease deal van €290 per maand. Dan kan dit een boete opleveren van: €200 x 40% = €80 * 8 maanden = €640 boete om het contract te kunnen stopzetten.  Niet ideaal voor de leasenemer maar verrassend genoeg vaak ook niet ideaal voor een private lease aanbieder. Dit komt omdat er een auto terugkomt die ze enkel als occasion terug in de markt kunnen zetten. 

Daarom zie je tegenwoordig in toenemende mate de mogelijkheid van een private lease overname. In principe komt dit neer op het overzetten van een bestaand leasecontract van persoon A naar persoon B, onder dezelfde voorwaarden. Dat betekent dezelfde maandprijs maar ook dezelfde resterende looptijd! Deze kan een stuk korter zijn dan gebruikelijk en is voordelig wanneer je in de markt bent voor een kortere private lease met de prijs van een lange termijn contract. Een aantal voordelen op een rij van private lease contract overname:

VoordelenNadelen
Vaak korte looptijd (resterend)Niet alle leasebedrijven faciliteren dit
Lagere prijs dan nieuw private lease contractUitzoekwerk verkoper (relatief nieuw concept)
Overnamebonus lager dan boete (als je er snel vanaf wil)Administratieve kosten van overzetten (verschilt per leasemaatschappij)
Snel rijden / snel van je contract afEventuele verborgen schade

Aangezien de private lease markt relatief nieuw is en er elk jaar nog veel nieuwe contracten bijkomen, is het concept van het overnemen van een private lease contract relatief nieuw. Maar de verwachting is dat dit steeds gangbaarder gaat worden en een aantal bedrijven bieden diensten aan waar private lease rijders hun contract aanbieden ter overname. Zoek je een mooie private lease deal dan loont het zeker om even te googlen op private lease overname. Mocht je van een private lease overeenkomst af willen, dan zijn er vele manieren om geen boete te betalen en private lease overname is daarbij een interessante nieuwe optie!

Rijden voor een vast bedrag per maand?

Rijden voor een vast bedrag per maand?