Contact

Wij helpen je graag!

Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op.

icon
Bellen 050 - 20 03 066

Op werkdagen tussen 10.00 en 17.00

icon
E-mail info@autonomer.nl

Reactie binnen 24 uur

icon
WhatsApp 050 - 20 03 066

Op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 online

Private lease contract en een hypotheek

Bestaande hypotheek en private leasen? Goed nieuws! Dan heeft het afsluiten van een private lease contract geen enkel effect op de hypotheekvoorwaarden of hoogte van de hypotheek.

Private lease en in de toekomst hypotheek afsluiten

Wanneer je in de toekomst een nieuwe hypotheek gaat afsluiten, dan heeft een private leasecontract hier wel effect op. Ook is het leasecontract van invloed wanneer er een verhoging of verandering van de hypotheek plaatsvindt, zoals bijvoorbeeld een tweede hypotheek bij de aankoop van een tweede huis. In dat geval heeft een private lease contract invloed op de hoogte van het te lenen bedrag. Dit komt doordat bij sommige private lease aanbieders een gedeelte van het leasebedrag wordt aangemerkt als lening. Hoe werkt dit?

Private lease contract lening

Als je een contract aangaat met een private lease aanbieder die het bedrag registreert bij het BKR, wordt een gedeelte geregistreerd als lening. Dit komt doordat een private lease contract uit 2 delen bestaat:

  1. Het financiering deel, bestaande uit de lening, de rente en de afschrijvingen van de auto. Dit deel is 65% van het maandelijkse leasebedrag en kan worden geregistreerd bij het BKR in Tiel (let op! niet bij alle aanbieders, wel alle aanbieders met het private lease keurmerk)
  2. Het service deel van een private lease contract, hieronder vallen zaken als wegenbelasting, verzekering, auto-onderhoud en banden. Dit deel is 35% van het private lease contract en wordt niet gezien als een lening.

Rekenvoorbeeld

Wanneer je een nieuwe hypotheek gaat afsluiten, dan zal in de berekening van de hypotheek de maximaal toegestane hypotheeklast verminderd worden met de bedrag dat staat voor 65% van het maandelijkse private lease bedrag. Dit kan dus betekenen dat je in totaal minder kan lenen. Voorbeeld: als de totale waarde van een private leasecontract EUR 10.000,- is dan kan het te lenen hypotheek bedrag verminderd worden met  EUR 6.500,- Afhankelijk van de geleasde auto kan dit in meerdere of mindere mate meetellen (bank en leningverstrekker voorwaarden kunnen anders zijn de in het voorbeeld aangegeven). 

Hypotheek nieuw huis en private lease

BKR registratie private lease?

Mocht je in de toekomst in huis willen kopen wanneer je een private lease contract afsluit, is het verstandig om te berekenen wat het effect kan zijn. Gelukkig zijn er ook private lease aanbieders die niet registreren bij het BKR en dat is ook niet verplicht voor bedrijven. Wel of niet BKR zegt absoluut niks over de betrouwbaarheid of kwaliteit van de betreffende aanbieder, maar meer over het interne beleid van deze organisatie. Ben je van plan om op termijn een hypotheek af te sluiten, dan kan het handig zijn dat je private leasecontract niet bij het BKR geregistreerd staat. Er zijn meerdere aanbieders die private lease zonder BKR registratie aanbieden, dus kijk goed naar de voorwaarden van deze bedrijven. In de Autonomer Private Lease Vergelijker vind je een overzicht van alle aanbieders, met de voorwaarden van het leasecontract en BKR registratie in een handig overzicht. 

Rijden voor een vast bedrag per maand?

Rijden voor een vast bedrag per maand?