Een auto inruilen of verkopen?

Is het tijd voor een andere auto, dan wil je natuurlijk ook van je huidige auto af. Je staat dan voor de keuze of je de auto inruilen gaat of zelf gaat verkopen. Voor beide keuzes valt iets te zeggen, maar welke keuze voor jou de beste is, hangt af van de moeite die je er in wilt steken en welke waardevermindering voor jou acceptabel is.

De voor- en nadelen van een auto inruilen

De inruil van een auto bij de dealer of garage waar je je nieuwe auto koopt is de meest eenvoudige weg om te bewandelen. De verkoper zal de prijs die hij voor je huidige auto geeft, baseren op de staat van de auto, het bouwjaar, het aantal kilometers, maar ook op de waarde van de auto waar je op inruilt.

De garagehouder zal jouw oude auto weer willen doorverkopen met enige winst. Deze winst wordt alvast verwerkt in de prijs die je voor je auto terugkrijgt. Dit betekent dat je doorgaans bij de inruil van je oude auto minder geld ervoor krijgt dan wanneer je zelf de auto verkoopt. Kom wel goed beslagen ten ijs en ga niet direct akkoord met het eerste bod wat de garagehouder of dealer je doet. Doe dan ook vooronderzoek en kijk wat je auto ongeveer waard is.

De waarde bepalen voor je de auto inruilen gaat

Voor een stevige onderhandelingspositie is het belangrijk om zelf alvast de waarde van je auto te bepalen. Alleen dan weet je zeker dat je niet afgezet wordt. Bij particuliere verkoop is die waardebepaling een richtlijn voor de vraagprijs. Bij inruil zal je naar verwachting wat minder voor je auto krijgen. Er zijn online diverse websites waar je op basis van bouwjaar en kilometerstand een schatting van de waarde kunt doen. Kijk ook naar websites waar soortgelijke auto’s worden verkocht, bijvoorbeeld van auto inkoop bedrijven. Auto inkoop bedrijven kunnen ook een bod uitbrengen op je auto. Neem het gemiddelde van de gegevens die je tegenkomt en je hebt een goed idee van wat je voor je auto kunt vragen.

Kentekencheck.nl

4 (1 review)
Grootste van Nederland
Veel informatie
Schade check
Prijzig

Ikwiljouwautokopen.nl

4.6 (12 reviews)
Geen tussenpersonen
Ophaalservice
Snel en gegarandeerd bod
Relatief jong bedrijf

OSW.nl

4.5 (2 reviews)
Snel je auto verkopen
Gratis en vrijblijvend
Ophaalservice aan huis
Koper van tevoren onbekend

Autovendi

3.7 (12 reviews)
Gegarandeerd bod
Gratis
Tussenpersonen

Ga niet direct akkoord

Ruil je auto ook niet direct in, maar kijk eens wat andere dealers in de buurt je kunnen bieden. Je zal versteld staan over de verschillen in inruil. Ga je inruilen, dan moet je enig waardeverlies voor inleveren. Daar staat dan wel het gemak tegenover, je hoeft geen advertentie te plaatsen en diverse nieuwsgierige potentiële kopers te woord te staan.

Een auto inruilen voor geld

Wil je geen nieuwe auto voor je huidige auto terug of wil je liever met het geld wat je voor je auto krijgt elders een ander model ervoor terug kopen, dan is het beter om zelf je auto te verkopen en dus niet in te ruilen voor een andere auto. Particuliere verkoop is in dit geval de beste manier om zoveel mogelijk geld voor je oude auto te krijgen. Eerlijkheid duurt het langst, sterker nog, je bent verplicht om open te zijn over eventuele gebreken aan de auto. Ruim de auto op en maak hem goed schoon. Maak enkele duidelijke foto’s van de binnen- en buitenkant en plaats de advertentie op een portaal met een groot bereik voor een snelle verkoop. Je kunt je auto ook aanbieden bij auto inkoop platformen.