Hoe verkoop ik mijn auto?

Er kunnen verschillende redenen zijn om je auto te verkopen. Denk bijvoorbeeld aan dat je een andere auto wilt kopen, je huidige auto is kapot of je hebt geen financiële middelen meer om een auto te onderhouden. En zoveel redenen die je kunt hebben om te denken, ik wil mijn auto verkopen, zoveel manieren zijn er ook om je auto te verkopen.

Verschillende mogelijkheden

Ga je zelf particulier verkopen, kies je voor inruil of verkoop je de auto via een auto inkoop site? Plaats je een advertentie of rijd je rond met een te koop bordje op je auto? Voor iedere manier valt iets te zeggen, maar neem een weloverwogen besluit over op welke wijze jij je auto gaat verkopen.

Ik wil mijn auto verkopen, maar weet niet waar ik moet beginnen….

Begrijpelijk! Waar je vroeger nog naar de lokale autohandelaar ging, heb je tegenwoordig ontelbaar veel mogelijkheden. Wat het beste bij jouw past is afhankelijk van je wensen. Wij helpen je op weg.

Wil mijn auto particulier verkopen, maar waar begin ik?

Als je jouw auto particulier verkoopt krijg je waarschijnlijk de hoogste prijs. Als je hiervoor kiest zal je de auto te koop moeten wetten. Zodra je je auto te koop zet, moet je je afvragen op welke manier je de auto onder de aandacht brengt en voor welke prijs.

Dagwaarde bepalen

Voordat je lukraak een prijs vaststelt, is het verstandig om uit te zoeken wat gelijksoortige auto’s kosten. Op die manier stel je een realistische prijs vast. Door te hoog in te zetten, schrik je mogelijke kopers af en door te laag in te zetten, maak je zelf verlies. Zodra je weet wat je voor de auto wilt vragen, is het tijd om te onderzoeken op welke manier je de auto wilt verkopen. De snelste manier voor de verkoop van je auto is door te kiezen voor een portaal met een groot bereik, denk aan Marktplaats. Je kunt deze sites gebruiken om een verkoopprijs te bepalen:

Ikwiljouwautokopen.nl

4.6 (13 reviews)
Geen tussenpersonen
Ophaalservice
Snel en gegarandeerd bod
Relatief jong bedrijf

ANWB Koerslijst

Geen reviews
Meerdere prijzen en toelichting
Een mooie richtlijn
Schades en defecten niet meegenomen
Een indicatie, geen garantie

Autovendi

3.7 (12 reviews)
Gegarandeerd bod
Gratis
Tussenpersonen

Dagwaarde Autoscout24

Geen reviews
Gebaseerd op datagegevens AutoScout24
Gratis een dagwaarde-indicatie
Indicatie, geen garantie
Staat niet meegenomen

Mijn auto verkopen? Tips voor een goede advertentie

Online staan duizenden advertenties van auto’s. Je wilt dat jouw auto er tussenuit springt. Nu zal je auto sneller de aandacht trekken wanneer het een gewild model is, maar ook door slim een advertentie op te stellen, kun je meer kopers aantrekken. Maak allereerst een wervende advertentietekst waar je de sterke punten van de auto in belicht. Heeft de auto altijd netjes de onderhoudsbeurten gehad? Vermeld dit in de advertentie. Meld ook wanneer er onlangs onderdelen zijn vervangen, zoals nieuwe banden. Plaats bij je advertentie duidelijke foto’s van de binnen- en de buitenkant zodat mensen direct een beeld hebben waar ze naar gaan kijken.

Kies het juiste occasion portal

Er zijn meerdere portals waar je jouw auto kunt aanbieden. Marktplaats is de grootste, maar hier moet je wel betalen voor het plaatsen van een advertentie. Via de onderstaande sites kan je jouw auto particulier verkopen:

Marktplaats Auto

4 (1 review)
Bij geduld een mooie prijs
+/- 200.000 Occasions
Onbekenden aan de deur
Kan lang duren
Advertentiekosten

AutoScout24

2.5 (2 reviews)
Gratis adverteren
Grootste in Europa
+/- 250.000 Occasions
Zelf onderhandelen

AutoWereld.nl

Geen reviews
Gratis adverteren
Hoge verkoopprijs
+/- 310.000 Occasions
Zelf onderhandelen
Onbekenden aan de deur

Gaspedaal

Geen reviews
Groot bereik (+/- 420.000 Occasions)
Zelf onderhandelen
Adverteren alleen via een andere site
Kan lang duren

Waar moet ik op letten?

Aanvraagformulier Ikwilvanmijnautoaf.nl

Jouw auto is de mooiste en de beste, althans dat is wat jij potentiële kopers duidelijk wilt maken. Let hierbij wel op dat je als verkoper informatieplicht hebt. Je moet dan ook potentiële kopers volledig informeren over de staat waarin de auto verkeert en eventuele gebreken er aan. Los daarvan, is het tijd om de auto aan de binnen- en buitenzijde goed schoon te maken. Zorg ervoor dat alle lampjes werken en alle vloeistoffen, zoals koelvloeistof en olie, is bijgevuld. Moet de auto bijna gekeurd worden en ben je er zeker van dat deze vlekkeloos door de keuring komt, regel dan een nieuwe APK voordat je de auto in de verkoop doet. Een auto met een nieuwe APK verkoopt nu eenmaal sneller dan een auto met een APK die bijna verloopt.

Bod aanvragen bij een inkoop bedrijf

Niet iedereen heeft zin om zijn auto zelf te verkopen. Onderhandelen over de prijs, onbekende aan de deur, het zijn veelgehoorde argumenten om toch naar alternatieven te kijken. Een steeds populairdere manier om je auto te verkopen is via een auto inkoop site. Via zo’n site vraag je een gratis bod aan. Als het je aanstaat kan je accepteren en een afspraak inplannen. De prijs ligt waarschijnlijk lager dan wanneer je de auto zelf zou verkopen, maar je kiest dan voor service en gemak. Lees meer over het aanvragen van een bod op je auto.