Dagwaarde van een auto bepalen

De dagwaarde is de waarde van de auto op dit moment, deze dagwaarde is voor verschillende zaken belangrijk.

De dagwaarde van de auto voor de verkoop

Bij de verkoop van een auto kun je natuurlijk vergelijkend onderzoek doen om daarmee een realistische verkoopprijs vast te stellen. Een dagwaarde vaststellen is echter een heel stuk moeilijker. De dagwaarde wordt niet bepaald door gissen en schattingen. De dagwaarde van een auto is afhankelijk van verschillende factoren wat het lastig wordt om zo een bedrag te noemen.

Wat heeft invloed op de dagwaarde

Factoren waar bij het bepalen van de dagwaarde rekening mee wordt gehouden, zijn de leeftijd van de auto, het aantal kilometers wat er mee gereden is, maar ook hoeveel van die auto’s er nog op de markt zijn. Verder wordt de dagwaarde vastgesteld op basis van de schade die er aan de auto zit en de schadehistorie, maar ook hoe populair het betreffende type auto op de markt is. Daarnaast is het imago van de auto van belang. Bezit je een auto van een merk wat regelmatig negatief in het nieuws is, bijvoorbeeld door terugroep acties, dan zal dit een negatief gevolg hebben voor de dagwaarde.

Hoe kun je de dagwaarde van de auto bepalen?

Omdat de dagwaarde van zoveel verschillende factoren afhankelijk is, is het als leek onmogelijk om deze zelf vast te stellen. Ook als je alle gegevens bezit die nodig zijn voor het bepalen van de dagwaarde, is de berekening te lastig voor mensen die zich hier niet dagelijks mee bezig houden. Je kunt de dagwaarde opvragen bij je verzekeraar, maar er is een veel makkelijkere manier om achter de dagwaarde te komen.

Sites om de dagwaarde te bepalen

Er zijn online diverse websites te vinden waar je op basis van het kenteken van de auto een dagwaarde bepalen kunt. Door je kenteken in te voeren, berekent het systeem automatisch de dagwaarde. Vaak krijg je ook direct de nieuwwaarde van de auto te zien, handig wanneer je auto nog niet te oud is voor een allrisk verzekering. Kijk goed naar de uitkomsten van deze check en zorg ervoor dat je de gegevens goed interpreteert. Haal de nieuwwaarde en dagwaarde niet door elkaar. Vaak krijg je naast de nieuwwaarde en de dagwaarde ook de inruilwaarde te zien. Erg handig voor de verkoop van je auto, zo kun je heel eenvoudig een realistische verkoopprijs vaststellen.

Ikwiljouwautokopen.nl

4.6 (13 reviews)
Geen tussenpersonen
Ophaalservice
Snel en gegarandeerd bod
Relatief jong bedrijf

ANWB Koerslijst

Geen reviews
Meerdere prijzen en toelichting
Een mooie richtlijn
Schades en defecten niet meegenomen
Een indicatie, geen garantie

Autovendi

3.7 (12 reviews)
Gegarandeerd bod
Gratis
Tussenpersonen

Dagwaarde Autoscout24

Geen reviews
Gebaseerd op datagegevens AutoScout24
Gratis een dagwaarde-indicatie
Indicatie, geen garantie
Staat niet meegenomen

Dagwaarde bij het afsluiten van een verzekering

Bij de registratie van een auto op je eigen naam ben je verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Of je nu wel of niet met de auto rijdt is niet van belang. De enige manier om van de verzekeringsplicht af te komen, is door de auto te schorsen. Deze schorsing is een jaar geldig. De schorsing is elke jaar weer te verlengen. Schors je de auto, dan mag deze zich niet op de openbare weg bevinden en dus mag je er niet mee rijden. Ga je wel een verzekering voor de auto afsluiten omdat je er mee de weg op gaat, dan wil de verzekeringsmaatschappij weten wat je auto waard is. De verzekeraar wil immers weten welk bedrag er maximaal vergoed moet worden wanneer je auto total loss is verklaard.

Hoogte van de premie

De dagwaarde is hoofdzakelijk van belang bij auto’s die WA beperkt casco of allrisk worden verzekerd, al zal er bij een allrisk verzekering eerder naar de nieuwwaarde van de auto worden gekeken. Hierbij verzeker je namelijk ook (een deel van) de schade die bij bijvoorbeeld een ongeval aan je eigen auto is ontstaan. Op basis van die dagwaarde stelt de verzekeraar vast welk bedrag voor je eigen auto verzekerd moet worden. Aan de hand daarvan wordt de verzekeringspremie vastgesteld. Hierbij geldt dus, hoe meer je auto waard is, hoe hoger de verzekeringspremie wordt.

Ga je je auto particulier verkopen, dan wil je natuurlijk de beste prijs vragen. In de eerste plaats wil je het maximale uit de verkoop van je auto halen en ben je misschien wel geneigd om hoog in te zetten. Zet je echter veel te hoog in, dan schrik je potentiële kopers af. Zet je weer veel te laag in, dan zal je wel je auto snel kwijtraken maar schiet je er financieel gezien bij in. Door voor de auto de dagwaarde vast te stellen, weet je wat je auto normaliter nog waard is. Natuurlijk kun je bij particuliere verkoop wel wat hoger inzetten zodat er nog ruimte voor onderhandeling overblijft.

Inruilprijs, nieuwwaarde, verkoopprijs en dagwaarde van de auto

De dagwaarde zegt niets over voor welk bedrag je de auto kunt verkopen, al is het dus wel een goede richtlijn. Er is een wezenlijk verschil tussen de dagwaarde, de nieuwprijs, de verkoopprijs en de inruilprijs van een auto. De verkoopprijs is niets meer dan de prijs waartegen je de auto verkoopt. Je bent vrij om dit bedrag zelf vast te stellen, maar een realistische prijs zal wel meer kopers aantrekken en tevens zorgt het voor een snellere verkoop. De nieuwwaarde van de auto is vooral van belang wanneer je de auto allrisk verzekerd. De nieuwwaarde is het bedrag wat je voor de auto zou moeten betalen als deze nieuw zou zijn. Dan bestaat er nog de inruilprijs. Dit is het bedrag wat je indirect voor je auto terugkrijgt als je deze inruilt op een andere auto. De prijs van de auto die je koopt, wordt verlaagd met de inruilprijs van de auto die je inruilt. De dagwaarde is zoals eerder gezegd de waarde van de auto op dit moment.