Auto verkopen

Je auto verkopen is beslist geen sinecure, er komt nogal wat bij kijken wanneer je afscheid wilt nemen van je heilige koe. In de meeste gevallen heeft die trouwe vierwieler je jarenlang trouwe diensten bewezen en nu krijgt hij als het ware stank voor dank. Maar goed, hoe kan je dan op de beste, veilige en meest lucratieve manier je auto verkopen?

Auto verkopen? Vergelijk alle bedrijven:

Vind het beste bedrijf voor jouw auto:
Alle sites in één overzicht
Een advies op maat!
Vergelijk alle portals

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een soepele verkoop kan je goed voorbereiden. Ga bijvoorbeeld met de juiste bedrijven in zee, maak je auto schoon, breng de onderhoudshistorie in kaart en zorg voor de juiste papieren. Hieronder geven we je een aantal praktische tips die er voor zorgen dat je de auto snel en tegen een goede prijs zult verkopen.

1. Werk met betrouwbare auto verkoop sites

Helaas zijn er in de autowereld veel bedrijven met een lage klanttevredenheid. Wij houden van alle relevante auto verkoop sites reviews en nieuws bij. Met deze informatie kan jij als consument een betere keuzen maken. Hieronder vind je alvast een overzicht van de meest gebruikte bedrijven om je auto te verkopen. Klik op één van de bedrijven voor meer informatie:

 

DealKiezer

4.5 (2 reviews)
Netwerk in heel Nederland
Snel en duidelijk
Relatief jong bedrijf

Ikwiljouwautokopen.nl

4.6 (13 reviews)
Geen tussenpersonen
Ophaalservice
Snel en gegarandeerd bod
Relatief jong bedrijf

Ikwilvanmijnautoaf.nl

3.7 (3 reviews)
Gratis een gegarandeerd bod
Bekend van de TV
Koper is van te voren onbekend

OSW.nl

4.5 (2 reviews)
Snel je auto verkopen
Gratis en vrijblijvend
Ophaalservice aan huis
Koper van tevoren onbekend

2. Zorg voor een schone en nette auto

Ten eerste is het van groot belang dat je auto er netjes bij staat. Een schone, gepoetste auto verkoopt nu eenmaal beter dan een vies exemplaar maar dat lijkt me logisch. Je kan natuurlijk prima je auto zelf even van binnen stofzuiger en wassen. Heb je daar geen zin in dan kan je bij zo’n handige autowasstraat je auto voor een appel en een ei laten schoonmaken zowel van binnen als van buiten. Heb je een relatief dure auto of ben je zelf een pietje precies? Dan is het professioneel laten “detailen” van je auto een serieuze optie, je auto komt er werkelijk als nieuw weer vandaar. Uiteraard wordt het complete interieur gereinigd maar ook het exterieur wordt gepolijst en in de was gezet en zoals zo vaak maken de details het verschil, denk hierbij aan het het zwart maken van de banen. Vanzelfsprekend is dit wel de duurste optie, voor een poetsbeurt betaal je al snel richting de €100,–.

3. Toon de onderhoudshistorie aan

Je auto is nu lekker schoon en klaar voor de strijd. Met het uiterlijk is het dus tip top in orde maar hoe zit het onderhuids? Een auto waarvan de APK bijna verloopt is lastig te verkopen, zorg er dus voor dat er minimaal 6 maanden APK te gaan is. Heeft je auto geen APK, dan wordt het lastiger om deze te verkopen. Lees meer over het verkopen van een auto zonder APK. Brandt het onderhoudsindicator lampje? Laat dan nog even een onderhoudsbeurt uitvoeren door een lokale garage zodat dit niet een punt wordt waar je potentiële koper op af gaat haken. Dit hoeft natuurlijk niet de meest uitgebreide en dure onderhoudsbeurt te zijn, vaak heeft iedere garage wel een variant op een budget beurt waarbij alleen heet hoog noodzakelijke wordt uitgevoerd tegen een schappelijk tarief.

4. Zorg voor de juiste papieren

Wanneer je je auto gaat verkopen, is het natuurlijk niet voldoende om de sleutels over te dragen aan de nieuwe eigenaar. De auto zal officieel van eigenaar moeten wisselen en dit doe je door de tenaamstelling te wijzigen. Dit is van belang om te voorkomen dat jij de wegenbelasting moet blijven betalen en verantwoordelijk blijft voor de verzekering en eventueel toekomstige boetes. Auto verkopen`en de papieren die je hiervoor nodig hebt? Zie ook: Welke papieren heb ik nodig om mijn auto te verkopen?.

Welke mogelijkheden zijn er?

Dan komt de volgende stap in het proces, hoe ga je je auto verkopen? Er zijn tal van manieren en mogelijkheden om je auto te verkopen, wil je de hoogste prijs voor je auto dan zal je het op een andere manier moeten doen dan wanneer je je auto zo snel en veilig mogelijk wilt verkopen. Er zijn dus meerdere wegen die naar Rome leiden, wij zullen er een aantal met je doornemen en je zo proberen te gidsen door de jungle van de auto verkoop sites in Nederland.

Je auto particulier verkopen

Een auto particulier verkopen?

Voordelen

De hoogste prijs

Nadelen

Adverteren kost geld
Veel werk
Proefritten regelen
Mensen aan de deur
Kan lang duren

De naam zegt het al, je gaat je auto aan een particulier verkopen. In potentie is dit de manier waarbij je auto het hoogste bedrag op zou moeten leveren, er zitten immers geen schakels in het verkoopproces zoals handelaren of autobedrijven. Er zijn verscheidene portalen waarmee je de occasion onder de aandacht kan brengen van potentiële auto kopers.

Verkopen via Marktplaats

De meest bekende en grootste op dit gebied is Marktplaats, deze website heeft het grootste bereik onder particuliere occasion kopers. Uiteraard zijn hier de advertentiekosten ook op gebaseerd €25,– voor een maand adverteren. Een gratis alternatief is autowereld maar hier zal naar alle waarschijnlijkheid het resultaat ook naar zijn. Bekijk de sites waar je een auto gratis kan verkopen. Maak overdag veel en goede foto’s van je auto en kies één van de portalen om je auto online te zetten. Licht leuke optie’s van je auto of andere extra’s uit, denk hierbij aan de volgende termen, 1e eigenaar, recent onderhoud gehad, Nederlandse auto, of dealer onderhouden. Zodra je auto online staat kunnen kopers je auto zien en reageren via email of telefoon.

Populaire auto verkoop sites

Hieronder tref je een ovenzicht van de meest populaire platformen om je auto zelf particulier te verkopen. Bekijk de voor en nadelen in één oogopslag of klik op het bedrijf voor meer informatie.

Marktplaats Auto

4 (1 review)
Bij geduld een mooie prijs
+/- 200.000 Occasions
Onbekenden aan de deur
Kan lang duren
Advertentiekosten

AutoScout24

2.5 (2 reviews)
Gratis adverteren
Grootste in Europa
+/- 250.000 Occasions
Zelf onderhandelen

AutoWereld.nl

Geen reviews
Gratis adverteren
Hoge verkoopprijs
+/- 310.000 Occasions
Zelf onderhandelen
Onbekenden aan de deur

Gaspedaal

Geen reviews
Groot bereik (+/- 420.000 Occasions)
Zelf onderhandelen
Adverteren alleen via een andere site
Kan lang duren

Je auto verkopen aan een auto inkoopplatform

Verkopen via inkoop site?

Voordelen

Je auto is snel verkocht
Geen of minder stress
Zekerheid over de betaling

Nadelen

Minder hoge prijs

Een andere mogelijk is het verkopen van je auto via een auto inkoopplatform. Deze manier van verkopen is vooral voor mensen die gemak en comfort hoog in het vaandel hebben. Via deze bedrijven kan je gemakkelijk en snel je auto aanmelden, in een paar stappen heb je dan je occasion aangemeld en ontvang je vaak binnen 2 dagen een bod op je auto.

Hoe werkt een auto inkoop site?

Vaak werken deze bedrijven met een groot netwerk van vele autobedrijven, groothandelaren, exporteurs en autodealers. Deze aangesloten bedrijven kunnen dan bieden op onder andere jouw auto. Het hoogste bod wat gedaan wordt zet het auto inkoopplatform door naar de consument. In de meeste gevallen houdt het bedrijf een commissie in naar het koper van je auto dus zitten er geen kosten aan verbonden voor de consument.

Eerlijkheid duurt het langst

Aangezien alles online plaatsvindt is het van groot belang dat je je eigen auto zo nauwkeurig mogelijk omschrijft, maak goede foto’s en beschrijf eventuele schades en/of defecten aan je auto. Op deze manier voorkom je narigheid om het moment dat je de auto overdraagt aan het bedrijf dat je auto heeft gekocht. Er zijn meerdere auto inkoopplatformen actief, wij hebben ze allemaal voor je op een rijtje gezet met informatie en beoordelingen van mensen die je voor zijn gegaan.

Populaire auto inkoop platformen

Hieronder tref je een ovenzicht van de meest populaire auto inkoop platformen. Bekijk de voor en nadelen in één oogopslag of klik op het bedrijf voor meer informatie.

DealKiezer

4.5 (2 reviews)
Netwerk in heel Nederland
Snel en duidelijk
Relatief jong bedrijf

Ikwiljouwautokopen.nl

4.6 (13 reviews)
Geen tussenpersonen
Ophaalservice
Snel en gegarandeerd bod
Relatief jong bedrijf

Ikwilvanmijnautoaf.nl

3.7 (3 reviews)
Gratis een gegarandeerd bod
Bekend van de TV
Koper is van te voren onbekend

OSW.nl

4.5 (2 reviews)
Snel je auto verkopen
Gratis en vrijblijvend
Ophaalservice aan huis
Koper van tevoren onbekend

Is je auto 15 jaar of ouder, of heeft de auto forse schade en is hij technisch total loss, dan krijg je mogelijk de hoogste prijs voor je auto wanneer je deze aanbiedt als sloopauto. Lees meer het verkopen van een kapotte auto. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een jonge auto hebt met schade. Hier is een grote markt voor. Lees meer over een schadeauto verkopen.

Een sloopauto verkopen

Is je auto oud (15 jaar of ouder), heeft ie forse schade of is hij technisch total loss dan betreft het vaak een sloopauto. Een sloopauto is maar voor een klein gedeelte van de markt interessant. Zogeheten autodemontage bedrijven kopen kapotte auto’s op en demonteren de complete auto om vervolgens de auto in onderdelen door te verkopen.

Normaal gesproken ontvang je voor een sloopauto zo’n €100,–,. Je kan een sloopauto ook gewoon aanmelden via een auto inkoopplatform, er zijn zelfs platformen bij waar je sloopauto gewoon thuis wordt opgehaald. Lees meer over een sloopauto verkopen.