Een tweedehands auto kopen

Een nieuwe auto kopen is voor veel mensen een droom. Toch is het kopen van een nieuwe auto een slechte manier om je geld te investeren. Immers, zodra je met je auto bij de dealer vandaan rijdt, is deze gelijk al veel minder waard.

Waar kun je een tweedehands auto kopen?

Er zijn legio bedrijven waar je een auto tweedehands kopen kunt. Denk hierbij aan universele auto bedrijven, maar ook dealers bieden regelmatig ingeruilde auto’s aan. Door je auto tweedehands bij een bedrijf te kopen, heb je vaak wat minder onderhandelingsruimte dan bij een particulier. Wel kun je aanspraak maken op garantie, soms tegen een kleine vergoeding. Verder heb je als voordeel dat je een auto kunt kopen die direct een nieuwe APK krijgt en afgeleverd wordt met een onderhoudsbeurt. Hoe lang de huidige APK keuring nog geldig is, controleer je gemakkelijk met een kenteken check voor APK. Een gebruikte auto is te vinden bij online occasion portals, hieronder hebben we een aantal van deze portals voor je uitgelicht:

Marktplaats Auto

4 (1 review)
Bij geduld een mooie prijs
+/- 200.000 Occasions
Onbekenden aan de deur
Kan lang duren
Advertentiekosten

AutoScout24

2.5 (2 reviews)
Gratis adverteren
Grootste in Europa
+/- 250.000 Occasions
Zelf onderhandelen

AutoWereld.nl

Geen reviews
Gratis adverteren
Hoge verkoopprijs
+/- 310.000 Occasions
Zelf onderhandelen
Onbekenden aan de deur

Gaspedaal

Geen reviews
Groot bereik (+/- 420.000 Occasions)
Zelf onderhandelen
Adverteren alleen via een andere site
Kan lang duren

Tweedehands is vaak goedkoper

Een tweedehands model kopen is een veel betere keuze. De auto is veel goedkoper in aanschaf waardoor je op den duur minder geld verliest bij de afschrijving van de auto. Een lening afsluiten voor het kopen van een auto tweedehands is vaak niet nodig. Dit voorkomt dat je nog jaren aan het afbetalen bent voor een auto die niet meer in je bezit is. Verder is de techniek tegenwoordig zo goed geworden dat ook een occasion nog jaren meegaat, mits je zorgt voor goed onderhoud natuurlijk.

Minder hoge kosten per maand

Verder moet je kijken naar andere kosten die je bij een tweedehands model niet hebt en bij een nieuwe auto wel. In de eerste plaats verzeker je vaak een nieuwe auto allrisk. Een oudere auto verzeker je WA met beperkt casco of alleen WA. Qua verzekeringspremie ben je bij een occasion dus al goedkoper uit. Daarnaast ben je bij het kopen van een nieuwe auto vaak gebonden aan het laten verrichten van het onderhoud door de dealer waar je de auto gekocht hebt. Op die manier kun je niet kiezen voor een andere garage met goedkoper onderhoud.

Waar moet je op letten bij een tweedehands auto kopen?

Een occasion is veel goedkoper in aanschaf waardoor je vaak zelf genoeg geld hebt om deze direct te betalen. Heb je een specifiek budget dan is er altijd wel een occasion te verkrijgen die binnen dat budget past. Omdat je geen nieuwe auto koopt, is de kans op het kopen van een kat in de zak wel groter. Daarom zijn er een aantal essentiële dingen waar je bij de aankoop van een tweedehands auto op moet letten.

Informatieplicht en onderzoeksplicht

De koper heeft een zogenaamde informatieplicht. Dit betekent dat je altijd goed geïnformeerd moet worden over de gebreken van een auto. Dit betekent echter niet dat de verkoper zich hier altijd aan houdt. Maar verder kunnen er ook gebreken zijn waar de verkoper helemaal niet van op de hoogte is. En hier ontstaat dan ook direct de verplichting van jou als koper, de zogenaamde onderzoeksplicht. Je moet zelf ook inzet tonen om te onderzoeken of de auto in goede staat is. Stel vragen en bekijk de auto goed. Ga ook nooit in het donker bij een auto kijken. Verder is het belangrijk dat de auto die je gaat bekijken goed schoon is. Het vuil op een auto kan immers bepaalde schades verdoezelen.

Controleer de technische staat

Een van de vragen die erg belangrijk om te stellen zijn, is of de distributieriem vervangen is en bij welke kilometerstand dit gebeurd is. Doe je dat niet op tijd, dan kunnen er torenhoge kosten bij komen kijken en dat wil je natuurlijk niet met je verse aankoop. Kijk goed naar de slijtage van de banden, maar wat nog belangrijker is, is de uitlaat.

Neem eventueel een zaklamp mee om de onderzijde van de auto goed te bekijken. Is de uitlaat doorgeroest, dan moet je er al niet aan willen beginnen. Voor een uitlaat ben je zo €1.000,- kwijt.

Maak een proefrit en doe een kenteken check

Maak ook een proefrit en neem iemand mee. Twee mensen horen en zien altijd meer dan een. Daarbij komt ook dat je wellicht snel je hart verliest en daarbij niet meer objectief naar de auto waar je je oog op hebt laten vallen, kunt kijken. Rijd ook een stukje met het raam open om goed naar het geluid van de auto te luisteren. Doe ook een kentekencheck online. Hier ontdek je wanneer de auto gekeurd is, of je een schadeauto koopt, hoeveel eigenaars de auto heeft en of de kilometerstand een realistische kilometerstand is. Als een auto is geïmporteerd dan kan er met de kilometerstand geknoeid zijn. Doe daarom ook altijd een NAP check van de kilometerstand. Bij de onderstaande bedrijven kan je het kenteken checken:

carVertical

5 (1 review)
Grote internationale speler
Data uit meer dan 50 landen
Historische foto’s
Onderhoudsgeschiedenis
Rapport verborgen schades
Geen iDEAL betaling

Kentekencheck.nl

4 (1 review)
Grootste van Nederland
Veel informatie
Schade check
Prijzig

Finnik

Geen reviews
Dagelijks 115.000 Checks
Sinds 2011
Onderdeel van VWE, de grootste officiële RDW-provider

Carfax.nl

4 (1 review)
Chassisnummer (VIN) check
Ook buitenlandse auto's!
RDW dagwaarde
Schadeverleden
Internationaal bedrijf

Een tweedehands auto kopen van een particulier

Koop je een occasion van een particulier dan is er vaak veel meer ruimte om te onderhandelen. Doorgaans kun je niet je huidige auto inruilen, maar door deze zelf ook particulier te verkopen, krijg je vaak veel meer geld voor je oude auto. Houd er wel rekening mee dat de verkopende partij wellicht veel minder inzicht heeft in de technische staat van de auto.

Check de onderhoudshistorie

Vraag naar het onderhoudsboekje van de auto. Zo kun je zien of de auto regelmatig een onderhoudsbeurt heeft gekregen. Bij regelmatig onderhoud kun je er meer op vertrouwen dat de auto in goede staat verkeert, dan wanneer er geen onderhoudshistorie bekend is. Van garantie is bij particuliere koop echter geen sprake.

Nadeel: Geen garantie

Begeeft je pas gekochte auto het en heeft de verkoper geen informatie achtergehouden, dan kun je je niet op garantie beroepen en zal je zelf de reparatie moeten bekostigen. Het is een risico wat je moet willen lopen, maar aan de andere kant kun je zomaar het geluk hebben een geweldige auto voor weinig te kopen. Ook hierbij is de eerder genoemde kentekencheck een goed middel om meer over de achtergrond van de auto te weten te komen.

Voordeel: Je eigen auto inruilen

Vaak kun je ook bij een tweedehands auto kopen bij een bedrijf je oude auto inruilen. Kies ook hierbij voor een stevige onderhandelingspositie. Zoek uit wat de auto waar jij je oog op hebt laten vallen, waard is. Er zijn online diverse websites te vinden waar je eenvoudig uitzoekt wat de waarde van de auto is. Verder kun je een vergelijking doen op verkoopsites op basis van de kilometerstand, het type auto en het bouwjaar. Zo krijg je al snel een duidelijk beeld of de garage of het auto inkoop bedrijf een te hoge prijs vraagt voor de door jou gewenste auto.