Een auto leasen of kopen?

Wanneer het tijd is voor een andere auto of je bent toe aan je eerste auto kopen, dan sta je voor de keuze of je een auto leasen wilt of een auto kopen gaat. Vroeger wat het leasen van een auto meer voorbehouden voor de zakelijke klanten, maar tegenwoordig is private lease volledig ingeburgerd. De vraag is nu wat voor jouw situatie beter is, een auto leasen of kopen privé.

Privé leasen?

Voordelen

Vast bedrag per maand
Geen onderhandelingen
Nieuwe auto
Pech gevallen worden opgelost
Geen verrassingen

Nadelen

Contract
BKR Registratie
Kilometer beperking

De voordelen

Bij een auto kopen word je zelf eigenaar van de auto. Hierbij komen diverse verplichtingen kijken, al dan niet wettelijk voorgeschreven. Allereerst ben je verplicht om in ieder geval een WA-verzekering af te sluiten. Daarnaast ontstaat de verplichting tot het betalen van wegenbelasting. Verder heb je te maken met de APK-keuring en het onderhoud wat tussendoor komt. Een eigen auto betekent ook afschrijving, wat wil zeggen dat je investering in de auto steeds minder waard wordt.

Kies je voor private lease, dan heb je normaal gesproken geen kosten voor onderhoud en de keuring en over het algemeen zitten ook de premies voor de verzekering en de wegenbelasting bij de leaseprijs inbegrepen. Je hebt geen zorgen over eventuele onverwachte kosten en je betaalt alleen een vast bedrag per maand. In verhouding is een auto leasen vaak goedkoper dan een auto kopen, zeker wanneer je een lening zou moeten afsluiten voor het kopen van een auto.

De nadelen

Ga je een auto kopen en ruil je deze na verloop van tijd in op een andere auto, dan krijg je nog iets terug voor je oude auto. Hoeveel dat is, hangt vooral af van de staat waarin je auto verkeert en de waarde van de auto waarop je je oude auto inruilt.

Private Lease keurmerk

Het nadeel van leasen is dat je er feitelijk niets aan overhoudt als je een andere auto gaat leasen. Zolang je blijft leasen is dit natuurlijk geen probleem, maar wil je uiteindelijk de overstap maken naar weer zelf een auto kopen, dan heb je geen auto om in te ruilen. Je zal dan de volledige aanschafwaarde van de auto zelf op tafel moeten leggen. Rijd je schade met je leaseauto, dan heb je afhankelijk van het contract wat je hebt afgesloten, te maken met een eigen risico. Streep dit weg tegen de daling van de no claim korting bij het claimen van een schade aan de eigen auto en dan is dit verschil te verwaarlozen.

Een auto leasen of kopen, wat is goedkoper?

Veel mensen verwachten het niet, maar in de basis is een auto leasen goedkoper dan een eigen auto kopen. Nieuwere auto’s liggen bij leasen meer binnen handbereik dan wanneer je zelf een nieuwe auto moet kopen. Hierbij is het brandstofverbruik veel lager. Daarnaast zijn de kosten voor wegenbelasting, verzekering en regulier onderhoud bij de leaseprijs inbegrepen. Doordat leasemaatschappijen in grote hoeveelheden hun auto’s en verzekeringen inkopen, kunnen ze je een lagere prijs bieden, dan wanneer je zelf je auto koopt en de verzekering afsluit. Een auto leasen is dan ook een goede keuze. Toch van plan te leasen? Lees dan wat is de beste leasemaatschappij voor meer informatie over een goede private lease deal.