Waarom is er een chip tekort?

Wereldwijd houd het chiptekort allerlei sectoren in de tang. Fabrikanten van auto’s, telefoons, computers en tv’s hebben er eigenlijk allemaal mee te maken. Lange levertijden ten gevolg of hoge prijsstijgingen. Er worden zelfs fabrieken (tijdelijk) gesloten omdat producten niet gemaakt kunnen worden door het missen van een bepaalde chip. Hoe kan dit en hoe lang gaat het nog duren?

Vernieuwing

Doordat wij met ons alleen steeds meer apparaten gebruiken die gebruik maken van nieuwe technologieën zoals, 5G clouddiensten en AI die verbonden zijn met het internet is de vraag naar chips voor deze apparaten enorm gestegen. Ook auto’s worden steeds voller gepropt met chips voor onder andere adaptieve cruise controle, navigatie en veiligheidssystemen. Deze ontwikkelingen leiden naar verwachting tot een fors hogere vraag naar chips in de komende jaren, waardoor het tekort zal aanhouden.

Geblunder van Intel

Chipfabrikant Intel werd al in 2018 geconfronteerd met een tekort aan chips, nadat de productie van 14 nanometer-chips in de knel kwam vanwege de moeizame ontwikkeling van nieuwe 10 nm-chips. Dit tekort was nog niet weggewerkt, toen ook de lancering van nieuwe 7 nm-chips vertraging opliep. Door het geblunder van Intel zijn meer computerfabrikanten overgestapt naar AMD, dat – in tegenstelling tot Intel – de productie van de meeste chips uitbesteedt aan Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). Dit leidde tot extra druk op de fabrieken van TSMC.

Techoorlog

Sinds oud President Trump woedt er een techoorlog tussen de VS en China, ook onder de huidige President (Biden) wordt deze stille oorlog doorgevoerd. De VS heeft sancties opgelegd aan diverse grote Chinese bedrijven, waaronder SMIC en Huawei, vanwege zorgen over de nationale veiligheid. Dit verergert het tekort aan geavanceerde chips in China.

Het lijkt er op dat de chiptekorten de komende tijd nog wel even aanhouden, sowieso tot diep in 2022. Wel is het zo dat bepaalde sectoren er meer last van zullen hebben dan andere.

Dit artikel is gepubliceerd op 1 december 2021 om 15:42.