Testrapport van auto inkoop sites, dé vergelijking door Autonomer!

Je wilt je auto verkopen en het liefst op een snelle en veilige manier. Dan zijn online auto inkoop websites een interessante optie. Van de ene op de andere dag is dit nieuwe fenomeen niet meer weg te denken uit de autobranche of van je netvlies te bannen door de vele reclames op radio en TV. Maar wat zijn dit voor soort bedrijven; Zijn ze te vertrouwen? Krijg je wel een eerlijke prijs? Wie heeft de beste prijs? Is het gemakkelijk om zo je auto te verkopen? Welk bedrijf heeft de beste dienstverlening? Deze vragen leven enorm onder potentiële (particuliere) autoverkopers en in deze snel groeiende online markt is een onafhankelijke vergelijking een must. 

Reclame_Wij_Kopen_Autos
Reclame Wij kopen auto’s

Je leest het goed, bijna een verschil van € 1.200 op een autowaarde van rond de € 4.000,- bij particulier verkoop

Daarom heeft Autonomer als onafhankelijk platform een onderzoek op poten gezet. Dit om jou als autoverkoper nog meer hulp te bieden met de keus tussen de verschillende auto inkoop bedrijven.

Opzet vergelijking
Autonomer heeft de proef op de som genomen en de zes grootste en populairste aanbieders met elkaar vergeleken. Uiteraard zijn er een stuk meer (kleinere) bedrijven actief, maar deze zes auto inkopers nemen naar inschatting het grootste gedeelde van de markt voor hun rekening en bestrijken heel Nederland. 

Dus wij gaan ervan uit dat een ieder zijn auto beter geïnformeerd verkoopt na het lezen van dit gratis artikel. Automomer is het online platform wanneer je wilt wissel van auto, of het nou een koop, verkoop of private lease constructie is, bij Autonomer helpen we je op weg.

Welke bedrijven vergelijkt Autonomer?

Wij vergelijken de 6 grootste online auto inkopers bedrijven van Nederland. Er zijn natuurlijk meer auto inkoop bedrijven maar voor dit artikel moet er een online aanmeld platform zijn en een sterke online presentatie. Een voorwaarde voor de bedrijven is dat deze ook al een aantal jaren bestaan zodat we zeker weten dat er sprake is van een succesvol bedrijf die het hoofd boven water kan houden. De volgende bedrijven zijn onderdeel van de Autonomer vergelijking van deze online auto inkoopbedrijven:

  • Ikwilvanmijnautoaf.nl 
  • ANWB autoverkoopservice 
  • Ikwiljouwautokopen.nl
  • Wijkopenautos.nl
  • Autovendi.nl
  • OSW.nl

Wat vergelijkt Autonomer?

Het principe van een online auto-inkoopbedrijf is vrij eenvoudig, de potentiële auto verkoper meldt zijn of haar auto aan via één van bovenstaande websites en ontvangt vervolgens een bod. Meestal wordt het bod ontvangen via e-mail maar eventueel kan er ook telefonisch contact worden opgenomen met een mondelinge bieding. Natuurlijk zit er verschil in aanpak van verschillende bedrijven en hierover zullen we later in het artikel verder uitweiden.

Autonomer.nl vergelijkt uiteraard het geld bod want dit is veruit het belangrijkste! We kijken ook naar de gebruiksvriendelijkheid van de website de moeite die moet worden gedaan om een auto aan te melden. Worden er veel gegevens gevraagd van de auto en van de klant? Hoeveel mailtjes en telefoontjes ontvangen we nadat we het bod hebben aangevraagd? Dit kan bij veel mensen ergernis oproepen en een extra drempel zijn om een auto niet aan te melden. En tenslotte kijken we uiteraard ook naar de manier waarop we te woord worden gestaan én de online (onafhankelijke) beoordelingen van andere klanten. Een kleine disclaimer is dat we hebben de vergelijkingstest hebben gedaan over een periode van 2 weken en is dus een moment opname.

Tenslotte kijken we naar de manier waarop we te woord worden gestaan én de online (onafhankelijke) beoordelingen van andere klanten. Een kleine disclaimer is dat we hebben de vergelijkingstest hebben gedaan over een periode van 2 weken in 2019 en moet worden beschouwt als een moment opname. Bedrijven kunnen in de tussentijd een andere werkwijze hebben toegepast.

Welke auto melden we aan?

De vergelijking hebben we gedaan met een courante kleine hatchback. Over het algemeen zijn dit auto’s die bij meeste autobedrijven zeer in trek zijn aangezien er veel vraag is vanuit de consumentenmarkt naar kleine en zuinige auto’s. Het kan dus absoluut niet zo zijn dat een auto-inkoopbedrijf deze auto moeilijk kan door verkopen.

Uiteindelijke zijn wij beland bij een betrouwbare Japanse auto namelijk een Suzuki Swift met de volgende kenmerken:

  • Bouwjaar: 2010, 3-deurs uitvoering, 1.2 benzine motor, 126.251km, APK Gekeurd
  • Begin 2019 heeft deze auto een grote beurt gehad en zijn er 4 nieuwe banden onder gezet.
  • Onderhoudshistorie is volledig aanwezig
  • Geen (grote) schades op het voertuig, alleen wat steenslag voorop de motorkap en een klein parkeerdeukje in de rechter voordeur.

Belangrijk is dat we dit allemaal zeer duidelijk gecommuniceerd hebben bij de aanmelding en telefonische afhandeling. Wij raden iedereen aan om altijd eerlijk de staat van de auto te beschrijven dit voorkomt teleurstellingen bij een eventuele inspectie en verkoop afhandeling.

De vergelijking

In deze vergelijking maken we onderscheid in de werkwijze, het online aanvragen van het bod, het klantcontact met de bedrijven, de randvoorwaarde van het aanbod en natuurlijk het bod op de auto.

Online aanvragen bod

Bij alle bedrijven die wij hebben vergeleken begint alles bij het “online” aanmelden van de auto door middel van een aanvraagformulier. Dit kan in alle gevallen op de website van de inkopers en vaak wordt er een set standaard auto gegevens gevraagd zoals Merk, type, model, bouwjaar, KM stand, eventuele schade, APK en onderhoud. Daarnaast moet er in alle gevallen foto’s worden ge-upload. De inkoop websites geven vaak aan welke camera posities belangrijk zijn voor de inschatting. Tevens zijn er in veel gevallen voorbeeld foto’s te vinden van andere, eerder ge-uploade auto’s, zodat je weet wat er verwacht wordt. Nu volgt een korte beschrijving per bedrijf met tips en watch-outs.

Ikwilvanmijnautoaf.nl – We beginnen bij Ikwilvanmijnautoaf.nl, hier dien je alles wat betreft je auto zorgvuldig in te vullen. Alles kan je aangeven, van mankementen en defecten tot schades. Erg gebruiksvriendelijk en makkelijke bediening. Ook is het mogelijk om foto’s toe te voegen. Nadat alles wat betreft de auto is ingevuld dien je je persoonlijke gegevens in te vullen en vervolgens kan je de auto aanmelden.

Wijkopenautos.nl – Bij  Wijkopenautos.nl begint het tevens met het invullen van een kenteken plus een schatting van de tellerstand, hierna ontvang je direct de “marktwaarde” van je auto. Let op dit is dus geen gegarandeerd bod, hiervoor dien je een afspraak te maken bij één van de vestigingen van  Wijkopenautos.nl.

Autovendi – De aanvraag bij Autovendi is zeer goed te vergelijken met die van Ikwilvanmijnautoaf.nl. Een vrij gedetailleerde beschrijving is mogelijk. Na het aanmelden krijg je een bevestigingsmail ter activatie, deze belandde bij ons in de spamfilter.

OSW – Bij OSW is het aanmelden van de auto ook vrij gedetailleerd en vergelijkbaar met de meeste andere bedrijven. Het verschil is wel dat je direct een indicatie krijgt van de waarde van je auto en je krijgt een kavelnummer plus een inlog voor je eigen omgeving toegewezen. Op deze manier probeert OSW een echte veiling beleving te creëren.

ANWB Auto verkoopservice – Het formulier van de ANWB is veruit het meest gedetailleerd. Er wordt naar de complete onderhoudshistorie gevraagd, zelfs naar de datum van het laatste onderhoud. Er wordt ook naar een geboortedatum gevraagd, wat hiervan de reden is blijft een mysterie. Er wordt na het aanmelden een mail verstuurd met de mededeling dat we binnen 1 werkdag een bod ontvangen per mail. Deze mail belandde bij ons in de spamfilter.

Ikwiljouwautokopen.nl – Het aanmelden van de auto in een zeer gebruiksvriendelijke stappenplan zorgt er voor dat je snel je auto kan aanmelden maar toch alle details hebt gehad. Foto’s toevoegen is ook mogelijk maar dit kan pas op het eind. Na het aanmelden ontvang je tevens een activatiemail.

De werkwijze

Nu het bod is aangevraagd is het relevant om het verschil tussen de werkwijze van de verschillende bedrijven in kaart te brengen. Op Wijkopenautos.nl na zijn alle biedingen gegarandeerd. Dat houdt in dat, wanneer de auto in de praktijk overeenkomt met de online taxatie-aanvraag, het inkoop-bedrijf het bedrag betaalt wat is geboden. Wijkopenautos.nl geeft een online taxatie op basis van historische data. Pas op locatie ontvang je een gegarandeerd bod.

In de basis helpt een auto inkoop bedrijf bij de verkoop van je auto. Het brengt aanbod (jouw auto) en vraag (autodealers en handelaren) samen. De meeste inkoop bedrijven treden op als bemiddelaar. Wanneer je het bod accepteert verkoop je de auto aan het bedrijf dat heeft geboden jouw auto. Alleen Wijkopenautos.nl en Ikwiljouwautokopen.nl kopen de auto zelf in en verkopen de auto daarna door.

Klantcontact en communicatie

Na het online aanmelden van onze prachtige courante kleine hatchback begint het echte werk. Voor deze vergelijking hebben met alle partijen telefonisch contact gehad en in alle gevallen zijn we netjes te woord gestaan. Voorop staat dat alle partijen in deze vergelijking netjes zijn in het klantcontact. Daarnaast was er vaak de tijd voor uitleg van het proces en het beantwoorden van vragen. 

Ikwilvanmijnautoaf.nl en OSW namen telefonisch contact op om de auto door te nemen. 

Vaak krijgen auto verkoop sites particulieren aan de telefoon die nog nooit op deze manier een auto hebben verkocht en je kunt merken dat er veel tijd wordt gestoken in voorlichting over het proces en de verkoop methode. Dit is erg goed en moet voor de meeste autoverkopers een geruststellende ervaring zijn. Er zijn echter wel verschillen te merken tussen bedrijven op een aantal vlakken. Wij zullen hier kort uitweiden over de pro-activiteit en de inkoop technieken die worden toegepast.

Proactiviteit

In veel gevallen begint het met een email van acceptatie auto aanmelding, vervolgens wordt de rest uit onderhandelt over de telefoon. Hierbij waren OSW en Ikwilvanmijnautoaf het meest proactief. Waar de overige bedrijven voornamelijk via de email werkten met uitnodiging tot acceptatie van het bod waren deze 2 partijen erg pro-actief met bellen. Vaak dagelijks een benadering met verzoek tot verdere informatie over de auto, contact over het bod of andere zaken. 

Dit was bij ANWB en Autovendi iets relaxter waarbij er na de aanmeldings e-mail wordt uitgenodigd tot contact en dat de klant kan bellen voor het verschaffen van verdere auto informatie en details. Echter was ANWB totaal het tegenovergestelde en werd er een bod per email gedaan zonder telefonisch contact. Omdat het bod in de middenmoot zat hebben we hier achteraan gebeld en kregen we een standaard ANWB menu te horen en na het kiezen van een aantal opties een dame te spreken die weinig kon vertellen of onderhandelen. Het bod was het bod en er was geen mogelijkheid tot verdere bespreking, wellicht is dit niet de core-business van ANWB en daarom spaarzaam. De boodschap was om vooral de auto naar de opkoop partner te brengen voor verdere afhandeling. 

De overige partijen zaten tussen deze 2 uitersten in en afhankelijk van de persoonlijk voorkeur kan je voor een proactief bedrijf gaan of juist een partij die middels e-mail communiceert. Alleen Ikwiljouwautokopen.nl heeft naast de ANWB niet gebeld. Na wat online speurwerk zijn we erachter gekomen dat dit geen uitzondering is, er schijnt bij Ikwiljouwautokopen.nl pas telefonisch contact te worden opgenomen wanneer een bod wordt geaccepteerd. Dus als je veel telefoonverkeer niet ziet zitten dan zijn de ANWB en Ikwiljouwautokopen de beste opties.

Inkooptechnieken

Er zit een groot verschil tussen de inkoop methodes van verschillende bedrijven! We snappen dat uiteindelijk alle vergeleken partijen ondernemingen zijn met winstoogmerk. Maar om geld te verdienen worden er verschillende tactieken ingezet. Om dit te testen zijn open geweest over het feit dat we meerdere biedingen hadden aangevraagd bij verschillende inkoop bedrijven. Dit leidde tot interessante praktijken maar met name de vraag of een bod gegarandeerd is? Hoe werkt dit: een aantal partijen in de vergelijking nemen na het aanmelden van de auto telefonisch contact op om extra details van de auto op te vragen. Na dit, soms uitgebreide, gesprek wordt er een zogenaamd gegarandeerd bod gedaan. Dit gebeurt vaak met een bod bevestiging over de email en betekend dat de auto kan worden weggebracht of opgehaald door een partner en dat deze de prijs betaald zoals afgesproken. 

Als er kleine extra gebruikssporen zijn zal dit vaak geen probleem zijn maar grote achtergehouden schade leidt vaak tot het intrekken van het bod. Andere partijen doen een zogenaamd dagwaarde bod waarbij er middels een grote database een prijs wordt gecommuniceerd via email. Deze prijs is echter niet gegarandeerd en bij het brengen van de auto of ophalen van locatie begint de onderhandeling. Voordeel van deze methode is dat de eerste dagwaarde prijs vaak hoog is maar bij de inspectie er de mogelijkheid ontstaan dat deze naar beneden wordt bijgesteld. Het kan dus zijn dat de uiteindelijke gegarandeerde prijs lager uitvalt en eventueel tot teleurstelling kan leiden. Zelfs kan het leiden dat de dagwaarde vele malen hoger is dan het uiteindelijke bod.

Randvoorwaarden

Er zijn nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je op het punt staat een bod te accepteren. Deze kunnen van belang zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie en de overdracht een stuk prettiger maken. Hier beschrijven we kort een aantal onderwerpen die je niet wilt vergeten.

Ophaalservice Ikwiljouwautokopen.nl

Ophaalservice of zelf afleveren

Bij de verkoop van de auto is het belangrijk om vooraf te bedenken hoe deze moet worden overhandigt. Bedenk dat als een auto gebracht moet worden dat er iemand mee moet voor de terugreis (rit) of via het openbaar vervoer. Er zijn een aantal bedrijven die de autos ophalen en een aantal waar het standaard niet wordt gedaan. Een voorbeeld van een bedrijf waarbij de auto altijd moet worden gebracht is de ANWB, deze hebben een partnerschap met een auto inkoop partner en deze zit op een aantal locaties in Nederland. Hetzelfde geld voor Wijkopenauto’s waar de taxatie op locatie gebeurt en deze gebracht zal moeten worden. 

Voor Ikwilvanmijnautoaf en Autovendi was het bij onze vergelijking dealer afhankelijk. Dit zijn bedrijven die werken volgens een online partnerveiling principe waarbij een groot aantal auto-bedrijven een bod kunnen doen. Dit kan betekenen dat afhankelijk van het bedrijf en van het gedane bod ophalen tot de mogelijkheid behoort maar geen zekerheid is. De enige in de vergelijking die zonder voorwaarden de auto kwam ophalen is Ikwiljouwautokopen.nl.

Contant of per bank

Bij de verkoop van een auto is het ook zaak om te bedenken hoe je de vergoeding wilt ontvangen. Dit kan bij alle partijen in de onderzoek elektronisch en tegenwoordig met het snelle elektronische betaalverzoek (Instant payment) staat het bedrag vaak op de rekening voordat er afscheid wordt genomen. Bij 4 bedrijven in de onderstaande tabel was het mogelijk om een contante betaling te bespreken maar met uitzondering van Ikwiljouwautokopen.nl was dit dealer afhankelijk.

Latere overdrachtsdatum

Mocht je overstappen naar een lease-auto, gefeliciteerd! Maar dit kan ook lastig zijn met de overdracht van de huidige auto. Vraag daarom ook altijd of het mogelijk is om een latere overdrachtsdatum te bespreken. In onze Autonomer.nl vergelijking was dit bij alle bedrijven bespreekbaar maar vaak binnen een redelijk tijdsbestek. Geen maanden later maar vaak was een aantal weken bespreekbaar. 

Bod en prijs

Eigenlijk de meest belangrijke categorie in deze Autonomer, auto-inkoop vergelijkingstest. Veel zijn we bereid te vergeven in service en gebruiks -ongemak als de prijs maar goed is! Omdat de vergelijking een moment opname is geven we in deze vergelijking niet de daadwerkelijk geboden bedragen weer maar laten wij het verschil zien tussen het hoogste en het laagste bod. We kunnen 1 ding concluderen en dat is dat vergelijken zeer de moeite waard is! 

Allereerst kunnen we over het algemeen concluderen dat het niet loont om het eerste bod te accepteren. Bij alle bedrijven, met uitzondering van ANWB en Ikwiljouwautokopen.nl, hebben we een eerste bod gekregen over e mail of telefoon dat tijdens opvolgende telefonische gesprekken werd verhoogd. Dat kan natuurlijk met de staat te maken hebben van de auto en onze Suzuki is een makkelijk verkoopbare kleine hatchback. Maar we zagen vaak een stijging nadat we in gesprek waren gegaan. Gemiddeld was het verschil tussen het openingsbod en het definitieve bod €300,-! Dit betekend dat het vaak loont om verder te onderhandelen. 

Vergelijk de auto inkoop bedrijven

Autonomer.nl als vergelijkingswebsite kan je daar natuurlijk bij helpen, wij raden aan om altijd de reviews te bekijken met onze vergelijkingstool. ANWB en Ikwiljouwautokopen.nl waren de enige auto inkoop bedrijven waar het bod over email definitief was en eventuele controle bij de overdracht plaatsvindt. Daarnaast is Wijkopenauto’s een bedrijf wat een dagwaarde communiceert over de email en bij inspectie de echte prijs hanteert. Omdat dit niet erg transparant is hebben wij dit bedrijf niet in de prijs-onderhandeld-vergelijking meegenomen. 

Daarnaast zijn we gaan kijken naar de verschillen tussen de auto-inkoop bedrijven van het uiteindelijke en definitieve bod. Hierbij zijn we ver gegaan maar hebben we niet de daadwerkelijke auto verkocht omdat we anders geen vergelijking meer kunnen uitvoeren. De uitkomst van de test bewijst dat goed vergelijken en enige inzet een flinke meerprijs oplevert! Het laagste bod van de test was € 2.000,- en dit werd na meerdere telefonische contacten niet verhoogt. Het hoogste bod van deze Autonomer.nl vergelijkingstest was € 3.200,-. Je leest het goed bijna een verschil van € 1.200 op een autowaarde van rond de € 4.000,- bij particuliere verkoop! Voor ons overtuigend bewijs dat vergelijken loont. Wanneer je een beetje inzet niet schuwt kun je van het bedrag toch weer mooi op vakantie.

 

Conclusie

Onze conclusie is dat alle partijen in deze vergelijking professioneel en betrouwbaar zijn. Je kunt gerust een auto verkopen als je er snel vanaf wilt zonder veel gedoe met kijkers en marktplaats praktijken. We moeten wel concluderen dat deze methode niet dezelfde prijs oplevert als een eventuele verkoop via Marktplaats of andere particuliere verkoopmethoden maar wij denken dat de meeste particulieren die deze optie kiezen daar geen behoefte aan hebben.

Gemak en veiligheid zijn ook belangrijk en handelaren moeten ook geld verdienen. Wanneer je een auto gaat verkopen via een inkoop site is het aan te raden om te onderhandelen. Het eerste bod is het eerste bod voor een rede, onze vergelijking toont aan dat verder onderhandelen loont om de beste prijs te krijgen. Uitzonderingen zijn er dus altijd, bij Ikwiljouwautokopen.nl en de ANWB verkoopservice is dit dus niet het geval. Zij leggen eenmalig een marktconform en realistisch bod neer zonder verdere onderhandeling of poespas, dit is natuurlijk ook een manier wat veel mensen zou kunnen aanspreken lezen wij in de beoordelingen van deze bedrijven.

Daarnaast is het essentieel om bij meerdere bedrijven een bod aan te vragen en je opties te vergelijken. Afhankelijk van de inkoop partners van de inkoop websites kan er een groot verschil zitten in het bod! Mocht je een goed bod krijgen ga dan na of het een gegarandeerd bod is of een indicatie / dagwaarde bepaling. Dit voorkomt eventuele teleurstelling bij het afleveren. Kijk vooral op de Autonomer.nl review pagina’s om klant reviews te lezen van mensen die je voor zijn gegaan. Zorg dat vervoer terug is geregeld of laat de auto ophalen wanneer je een bod accepteert. Dit is scheelt tijd, moeite en reiskosten.

Dit artikel is gepubliceerd op 26 augustus 2020 om 10:44.