Keurmerk private lease hanteert in 2022 100% BKR registratie

De VNA (vereniging van Nederlandse autoleasemaatschappijen) heeft besloten dat per 1 april 2022 nieuwe private lease-overeenkomsten op basis van 100 procent van de leaseverplichting in het BKR geregistreerd worden. Reden voor deze aanpassing is dat de VNA het standpunt inneemt dat de consument in het verleden mogelijk op het verkeerde been is gezet.

Heel veel invloed zal dit in de praktijk niet hebben aangezien de meeste hypotheekverstrekkers altijd al met een 100% BKR registratie rekende. Het is uiteraard logisch dat wanneer je geld leent dit invloed heeft op een andere lening die je aan gaat, je kan een euro immers maar één keer uitgeven. Vereniging Eigen Huis belicht de zaak nogal eenzijdig en ‘framed’ private lease als een groot obstakel voor de hoogte van een (maximale) hypotheek. dit betekent voor veel consumenten dus niks nieuws. Wel veroorzaakt deze stellingname ruis en zet het private lease product onterecht in een kwaad daglicht.

Private Lease en hypotheek

Per 1 april 2022 gaat de verandering in. In plaats van 65% van het totaal bedrag wordt 100% bij het BKR in Tiel geregistreerd. Mocht je dus van plan zijn om een hypotheek af te sluiten is het verstandig om hier rekening mee te houden. De Hypotheek verstrekker vergelijkt het bij het BKR geregistreerde maandbedrag en de berekening waarbij 2 procent van de totale leaselasten wordt meegenomen. Het hoogste bedrag van de twee wordt vervolgens meegenomen in de berekening van je maximale hypotheek. Stel je hebt een private leasecontract van 300 euro per maand en een contractduur van 3 jaar, dan heb je na 3 jaar 10.800 euro aan leasekosten overgemaakt. 2 procent van 10.800 euro komt neer op 216 euro dit bedrag vergelijkt de hypotheekverstrekker met de daadwerkelijke kosten per maand van 300 euro. Aangezien de werkelijke maandlast het hoogste van de twee is zal de 300 euro worden meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek.

Dit artikel is gepubliceerd op 7 januari 2022 om 14:30.